Logo
Printaj ovu stranu

Postignuto primirje u Pojasu Gaze

, Objavljeno u Svijet Istaknuto

Pokret “Islamski džihad” saopštio je jutros da je uz posredovanje Egipta postignuto primirje s Izraelom. Primirje je na snagu stupilo u pet sati polokalnom vremenu.

Izraelska vojska je saopćila kako je iz Gaze lansirano nekoliko raketa, ali da od 7,30 sati po lokalnom vremenu nije bilo nikakvih napada koji će prekršiti primirje.

Ranije je Ministarstvo zdravstva u Gazi saopštilo da su u napadima koji su počeli u utorak, a završili primirjem, stradale još dvije osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 34. Među poginulima nalazi se šestero djece i tri žene. U izraelskim napadima ranjeno je 110 osoba među kojima su takođe žene i djeca. Izraelska hitna služba “Crvena Davidova zvijezda”, prethodno je saopštila da je 44 Izraelaca lakše povrijeđeno u raketnim napadima iz Gaze. U Pojasu Gaze situacija je trenutno mirna.

Stanje je eskaliralo rano u utorak u Gazi nakon napada izraelske avijacije u kojem je poginuo Bahaa Abu al-Atta, komandant Islamskog džihada. Poginula je i njegova supruga Asmaa Abu al-Atta.

Izraelski avioni u utorak su izveli i napade čija je meta bio član Islamskog džihada Akram al-Ajouri. Dvije osobe su poginule, uključujući al-Ajourijevog sina, dok je deset osoba ranjeno. Među žrtvama nije al-Ajouri.

Ovaj napad je doveo do povećanja tenzija, a Islamski džihad je odgovorio raketama. Izraelska vojska je tokom dva dana gađala položaje Islamskog džihada u Gazi, a “Islamski džihad” je na izraelsku teritoriju lansirao više od 360 raketa.

 

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB