Logo
Print this page

Nakon pritužbe jednog građanina njemački sud zabranio registraciju koja podsjeća na Hitlera

, Published in Svijet

Viši upravni sud u Münsteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom “HH 1933” jer previše asociraju na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast te se time kosi s pravilima poštivanja morala i običaja.

“Kombinacija slova i brojeva je, na temelju općeg poznavanja historije, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja”, stoji u obrazloženju suda.

“HH 1933” asocira na nacionalsocijalistički pozdrav “Heil Hitler”, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonjemačkog Viersena, u blizini granice s Nizozemskom, kojemu je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Düsseldorfu koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se obratio višem sudu u Münsteru koji je potvrdio odluku nižeg suda. Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj zabranjeno je Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštivanje zakona predviđene su kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB