Položen kamen-temeljac za Centar za stare osobe u Podveležju Istaknuto

17 Feb 2018

Reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein ef. Kavazović danas je sa predsjednikom Medžlisa IZ-e Mostar položio kamen temeljca za gradnju Doma za stare u Podveležju.

Radi se o kapitalnom projektu od višeznačnog značaja za Islamsku zajednicu ne samo u Mostaru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Nadam će da će uskoro ovaj Centar koristiti svojoj svrsi i da će biti lijepo i ugodno mjesto boravka starijim osobama. Ovo je za nas vrlo važno jer proširujemo vakufska dobra. Vakuf je uvijek bio socijalna kategorija i vakufska dobra treba da služe svim kategorijama društva kojima je potrebna naša pomoć i Islamska zajednica se i na ovaj način angažira na tom planu“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Uz čestitke rukovodstvu Islamske zajednice u Mostaru na inventivnosti reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako su razvojne ideje iz Mostara poticajno i inspirativno djelovale i na druge sredine u Bosni i Hercegovini.

"Iz Mostara su ideje uvijek bile poticajne za Islamsku Zajednicu. Ovdje imamo studentski centar, sad ćemo imati i za starije osobe. Mi se iz Mostara inspirišemo, tako su sada nastali neki drugi studentski centri u Sarajevu, Tuzli i tako dalje, ali moram kazati da su odavde dolazile ideje i da smo ih na najbolji mogući način opet činili u Mostaru. Ako je u Mostaru nešto krenulo onda se moglo iz Hercegovine i po Bosni širiti", kazao je reisu-l-ulema.

Centar će biti izgrađen uz staru, u ratu porušenu džamiju u Podveležju na površini od oko 2000 m2.

„Medžlis IZ-e Mostar je na ovom projektu radio proteklih desetak godina, a intenzivno posljednjih pet godina intenzivno na zatvaranju finansijske konstrukcije. Trebalo je podesiti puno ekonomskih parametara sa Islamskom bankom, i zahvaljujući angažmanu reisu-l-uleme uspjeli smo to uraditi“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac.

On je istakao kako bi radovi na Centru biti završenu u narednoj godini, istaknuvši kako povrat kreditnih sredstava neće opterećivati normalan rad i funkcionisanje Medžlisa IZ-e Mostar.

„Trebaće još upornosti u realizaciji i korištenju Centra, i samo dva elementa: neznanje ili ne korištenje na planirani način mogu utjecati na negativno poslovanje“, upozorio je Jelovac.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako će ovaj i slični projekti doprinijeti novom zapošljavanju i biti poticajani za povratničku populaciju u Podveležju te da će s njima oživjeti i ovi prostori.

Projekat Centra je vrlo zahtjevan i arhitektonski je usuglašen sa okolinom, sa svim savremenim potrebama i zahtjevima ovakve vrste objekata. Prema riječima arhitekte Paje Omeragića Centar će imati pored prostorija za stanovanje i objekte za rekreaciju, medicinsko osoblje, biblioteku, restorane, prodavnice itd.

„Ostavili smo mogućnost da se u centar može doći i na mjesec, dva ili na duži period“, pojasnio je Omeragić. Na svečanosti je istaknuto da će budući Centar moći primiti oko 50 osoba.

Reisu-l-ulema je na povratku sa postavljanja kamena temeljca za rehabilitacioni centar treće dobi u Podveležju, posjetio i gradilište džamije u Gornjem Zaliku.

U pratnji muftije mostarskog mr.Salem ef.Dedovića, predsjednika Medžlisa g.Ramiza Jelovca, glavnog imama mr.Dine ef. Maksumića, te članova džematskog Odbora Zalik i Odbora za gradnju džamije, Reisu-l-ulema je upoznat sa dinamikom gradnje i planiranim sadržajima u sklopu objekta.

Izrazio je zadovoljstvo što se rade ovakvi objekti koji će u perspektivi nuditi mnogo mogućnosti za različite sadržaje u okviru djelovanja islamske zajednice.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo