Nakon Trumpove odluke: Generalni štrajk u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali Istaknuto

07 Dec 2017

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali u toku je generalni štrajk u znak protesta povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Ne rade prodavnice, državne institucije i organizacije, a obustavljena je i nastava u školama i univerzitetima na Zapadnoj obali.

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump priznao Jerusalem za glavni grad Izraela, palestinska strana je pozvala na generalni štrajk.

Trump je u utorak navečer izjavio kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izrael je Istočni Jerusalem okupirao 5. juna 1967. godine, a 1980. je Jerusalem jednostrano proglasio glavnim gradom. Iste godine uslijedila je reakcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) koje je donijelo rezoluciju 478 i proglašenje nazvalo ništavnim.

Ambasade svih zemlja koje su priznale izraelsku administraciju nalaze se u Tel Avivu. SAD je Trumpovim potezom postao prva zemlja koja je Jerusalem priznala kao glavni grad Izraela.

Ova odluka američkog predsjednika izazvala je niz oštrih reakcija brojnih zemalja i organizacija.

(AA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo