Afganistan: Avioni bombardovali medresu, poginulo najmanje 100 ljudi

03 Apr 2018

Najmanje 100 osoba je poginulo u jučerašnjem zračnom napadu kojeg su afganistanske snage sigurnosti izvele u sjevernoj provinciji Kunduz, javlja Anadolu Agency.

Okružni načelnik u mjestu Dasht-e-Archi Nasruddin Sadi izjavio je da su afganistanske zračne snage gađale zgradu medrese u tom mjestu i da je u napadu život izgubilo najmanje 100 osoba.

Isti izvor javlja da je u napadu i ranjeno najmanje 50 ljudi, među kojima je veći broj životno ugroženih pa se strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao i rasti.

Sadi je kazao da se napad dogodio u trenucima održavanja svečane promocije maturanata, svršenika hifza u lokalnoj medresi.

Ističući kako su ceremoniji prisustvovali i neki lideri talibanskog pokreta, Sadi je kazao kako su i oni među stradalnicima.

Očevidac Haji Nabi kazao je novinarima da je napad na medresu izveden u trenucima kada je više od 500 osoba prisustvovalo promociji maturanata, a kako je poginulo najmanje 50 osoba.

Glasnogovornik Policijske uprave u Kunduzu Enamuddin Rahmani ranije je saopćio da je u napadu ubijeno najmanje 25 militanata, a da je meta napada bio sastanak vođa talibanskog pokreta koji je održavan u zgradi medrese u gradiću Dasht-e-Archi.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo