Hatem Bazian: Desničari na Zapadu koriste islamofobiju za pobjedu na izborima Istaknuto

09 Apr 2018

Ugledni islamski učenjak i redovni profesor na američkom Univerzitetu u Barkleyju Hatem Bazian izjavio je da desničarske političke opcije na Zapadu koriste islamofobiju i ksenofobiju kao alat za dobijanje izbora.

“U Evropi i u SAD-u se islamofobija koristi kao politički projekt koji je povezan s desnim krilom, a ponekad i s diskreditiranim političkim elitama koje do pobjeda na izborima dolaze demoniziranjem muslimana“, kazao je Bazian za agenciju Anadolija (AA).

Bazian je suosnivač i profesor islamskog prava na američkom koledžu Zaytuna i kolumnista istanbulskog časopisa “Daily Sabah“, a trenutno učestvuje na trodnevnoj konferenciji koja se na temu islamofobije održava na Univerzitetu “Sabahattin Zaim“.

Ističući da je demoniziranje muslimana postala predizborna strategija, Bazian je kazao da su desničarske političke partije u mnogim zemljama Evrope došle na vlast tako što su za predizborne potrebe iskoristili izbjegličku krizu.

“Desničari se na Zapadu pokušavaju predstaviti kao zaštitnici zapadnog društva od stranaca, što im je jedini način da povrate utjecaj na političkoj sceni“, kazao je Bazian.

On je također upozorio da islamofobiju i ksenofobiju koriste i marginalizirane neonacističke i rasističke grupe kako bi povratile utjecaj u zajednici.

(AA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo