Oko 60.000 muslimana u džamiji Al-Aqsa obilježilo početak ramazana (FOTO) Istaknuto

19 Maj 2018
Džuma  u džamiji Al-Aqsa, Jerusalem 18.05.2018. Džuma u džamiji Al-Aqsa, Jerusalem 18.05.2018. Foto: Christine Rinawi

Oko 60.000 muslimanskih vjernika iz okupiranog istočnog Jerusalema i arapskih gradova širom Izraela u petak su klanjali namaz u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu kako bi obilježili početak ramazana, javio je dopisnik palestinske novinske agencije Wafa.

Mase vjernika ušle su u prostor džamije, gdje su obavile svoju prvu teraviju kojom je obilježena prvu noć svetog mjeseca.

Vjernici su morali ući u istočni Jerusalem kroz vojne kontrolne punktove dok je izraelska policija pojačala prisustvo u i oko grada u jeku pojačanih napetosti.

Muškarcima starijim od 40 godina, djeci mlađoj od 13 godina i ženama svih dobi dopušteno je da uđu u istočni Jerusalem bez dozvole kako bi prisustvovali džumi. Muškarci između 30 i 40 godina moraju, ipak, dobiti posebne dozvole za ulazak.

Ramazanski post počeo je u četvrtak a najmanje milijarda muslimana širom svijeta počela je s postom koji traje između devet i 19 sati.

Ramazan je počeo samo tri dana nakon otvaranja američke ambasade u Jerusalemu i ubistva više od 60 palestinskih demonstranata od izraelskih snajperista duž istočne granice Gaze.

Pogledajte i fotografije sa četvrte teravije, koje objavljuju prijatelji radija BIR iz Jerusalema: 

 

 

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo