Izraelska policija upala u Al-Aksu: Fizički nasrtaj na imame i uposlenike kompleksa Istaknuto

12 Mar 2019

Izraelske snage zatvorile su ulaze u Al-Aksu u okupiranom Istočnom Jerusalemu usljed sukoba s Palestincima, izjavio je glasnogovornik Uprave za vakufe Jerusalema Firas Dibs, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Dibsovim navodima, izraelski policajci fizički su nasrnuli na imame i uposlenike Al-Akse, kao i ljude koji su se tu nalazili kako bi obavili vjerski obred.

Dibs je kazao kako je fizički nasrtaj izraelske policije na nekoliko ljudi, među kojima su direktor džamije Al-Aksea Omar Kiswani i Wasef al-Bakri, vrhovni sudija Šerijatskog suda u Jerusalemu i direktor vakufa Al-Akse, doveo do tenzija u kompleksu.

Dibs je pozvao međunarodnu zajednicu na hitnu reakciju, ističući kako su zatvoreni svi ulazi u Al-Aksu.

Na snimcima i fotografijama koje je objavila Uprava za vakufe u Jerusalemu moguće je vidjeti kako brojni izraelski policajci trče u dvorištu Al-Akse.

Uprava je podijelila i fotografije o trojici Palestinaca koje su priveli izraelski policajci.

Svjedoci tvrde kako je izraleska policija upala u Al-Aksu uz navode da su ih mladi Palestinci napali pirotehničkim sredstvima.

Helikopter izraelske policije kruži nad starim dijelom grada, u kojem se nalazi i Al-Aksa, a tenzije u kompleksu se ne smiruju.

(AA)

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo