Radio BIR u posjeti Jablanici Istaknuto

06 Feb 2019

U ovosedmičnom izdanju emisije "Budimo zajedno budimo BIR" emitujemo reportažu iz Jablanice.


Brojni putopisci su uočili nešto što Jablanicu razlikuje od drugih krajeva BiH i tim posebnostima su posvetili posebnu pažnju – neopisiva prirodna ljepota, prostodušnost, mirnoća i gostoprimstvo stanovništva, kao i posebnost kamenih hercegovačkih kuća.


Pored toga, Jablanica obiluje i brojnim kulturno-historijskim spomenicima koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila Nacionalnim spomenicima kulture, a izdvajaju se kompleks “Bitka na Neretvi” s muzejom i četiri nekropole stećaka. Jedna od njih, nekropola sa 150 stećaka Dugo polje na Blidinju, općina Jablanica od prošle godine se nalazi na listi zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.


O kulturnoj, historijskoj i vjerskoj raznolikosti ovoga kraja smo razgovarali sa gl. imamom MIZ Jablanica Ekremom ef. Hodžićem , Saidom ef. Husrefom, koordinatorom mreže mladih MIZ Jablanica, Amelom Džaić-Idrizović, koordinatoricom Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Jablanica te direktoricom JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ mr. Azrom Đelmo, Harisom Halilhodžićem, izvršnim direktorom Omladinskog kluba "Pod istim Suncem" i Samirom Sarajlićem, novinarom RTV Jablanica.

 

Emisiju "Budimo zajedno budimo BIR" slušajte u četvrtak u 18h. Emisiju uređuje Mensur Aličković

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo