"U đul bašti": Edo Krilić

15 Feb 2019

U novom izdanju emisije "U đul-bašti" naš gost je harmonikaš, aranžer i kompozitor Edo Krilić.

Elvidin Krilić, eminentni bosanskohercegovački umjetnik rođen je u Sarajevu, u porodici koja je njegovala tradicionalnu bosanskohercegovačku pjesmu – sevdalinku. Njegov otac Mustafa, poznati umjetnik na harmonici, uz Ismeta Alajbegovića – Šerbu i Milorada Todorovića bio je jedan od prvih muzičara na poslijeratnom Radio-Sarajevu. Talenat i ljubav za muziku i harmoniku Edo je naslijedio od svoga oca. Srednju muzičku školu i Muzičku akademiju završio je u Sarajevu, a nakon okončanog studija pružila mu se prilika da postane član Narodnog orkestra Radio-televizije Sarajevo.

Svoj prvi susret sa Narodnim orkestrom imao je 1984. godine, kada je postao stalni član ovog orkestra. Narodni orkestar Radio-televizije Sarajevo, sastavljen od vrhunskih muzičara i instrumentalista bio je stub nacionalne kulture i njegovao je muziku iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a posebno bosanskohercegovačku tradicionalnu muziku. Velika pažnja posvećivala se autentičnom izvođenju narodne muzike. Kao član, a kasnije i umjetnički rukovodilac Narodnog orkestra pratio je najveća imena naše narodne muzike: Safeta Isovića, Nadu Mamulu, Zaima Imamovića, Zehru Deović, Mehu Puzića i druge.

Od 1992. godine do 1994. godine Krilić je bio na poziciji umjetničkog rukovodioca Narodnog orkestra Radio-televizije Bosne i Hercegovine. U tom periodu nastale su brojne kvalitetne kompozicije iz oblasti patriotske muzike, u kojima je Krilić pokazao svoje vrhunsko umijeće kao instrumentalista, kompozitor, tekstopisac i aranžer.

Posljednje dvije decenije Krilić živi i radi u Austriji, gdje se bavi pedagoškim radom.

Krajem februara planirano je objavljivanje knjige koja sadrži autentične notne zapise sevdalinki. Ovaj svojevrsni naučni rad na ovakav način nije nikada rađen u Bosni i Hercegovini i on predstavlja plod višedecenijskog rada Ede Krilića. U knjizi su pored osvnovne melodije zapisani svi mogući odgovarajući ornamenti izvučeni iz vokalnih izvedbi Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Zehre Deović i drugih vokalnih solista. Sve note i ukrasi zapisani su na klasični način, tako da i muzičari koji nisu sa balkanskog prostora imaju mogućnost da ispravno interpretiraju zapisane sevdalinke. Notni zapisi sadrže i dionice za drugi glas i prateće instrumente. Knjiga je rađena u cilju ispravne edukacije mladih generacija.

U emisiji Krilić govori o svojoj karijeri i o zlatnom vremenu u razvoju naše narodne muzike.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 17.02. od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo