Na Igmanu 400 učenika na 'Susretima planinara osnovaca Sarajeva'

09 Apr 2019

Na 'Susretima planinara osnovaca Sarajeva' okupit će 20. aprila na Igmanu 400 učenika iz deset osnovnih škola.

Bit će to četvrti po redu Susreti najmlađih planinara, učenika sarajevskih osnovnih škola koji će učestvovati u planinarskom pohodu od Malog polja do Hrasničkog stana, te će se takmičiti u orijentiringu, sportskom penjanju, planinskom trčanju, potezanju konopca i trčanju u vrećama. Bit če upriličena i pokazna vježba spašavanja unesrećenog koju će izvesti članovi GSS-a iz Stanice Sarajevo.

Po prvi put u sklopu manifestacije bit će organiziran 'Planinarski višeboj za osnovce-Kup Prijatelj prirode'.

Organizator Susreta je PSK 'Prijatelj prirode' koji ovom manifestacijom te drugim aktivnostima propagira planinarenje kao zdrav način života, aktiviteta i prevencije pretilosti kod mladih.

Klub 'Prijatelj prirode' ima višegodišnju tradiciju edukativnog rada s mladima. Redovno organiziraju školu skijanja, školu planinarstva i pohode za mlade planinare.

U želji da u svim osnovnim školama u Sarajevu budu formirane planinarske sekcije, koje će sarađivati s najbližim planinarskim društvima, PSK "Prijatelj prirode" organizira i 'Susrete planinara osnovaca'.

Prvi "Susreti planinara osnovaca" organizirani su na Malom polju na Igmanu u aprilu 2016. godine u namjeri da ova manifestaciju bude tradicionalno aprilsko okupljanje i takmičenje učenika.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo