Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Drugi AJB DOC festival donosi 23 dokumentarna filma

, Published in Magazin Featured
Drugi AJB DOC festival donosi 23 dokumentarna filma AA

"Change" ili promjena motiv je drugog izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, koji će se održati u Sarajevu od 20. do 24. septembra i na kojem će u tri programa biti prikazana 23 dokumentarna filma.

Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom. 

Cilj AJB DOC Film Festivala je afirmisati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske, netakmičarske selekcije filmova, kao i pratećeg programa AJB Prikazuje koji će biti prikazani u Multiplexu Cinema City.

Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, istakao je na današnjoj konferenciji za medije da Sarajevo postaje prepoznatljivo po festivalima i da im je zadovoljstvo što Al Jazeera Balkans daje svoj doprinos tome.

"Fokusirani smo na film, dokumentarac, ono što jeste naše prvenstveno polje djelovanja. Prvi je bio izazov, adrenalin i mislimo da je drugi veliki test da uspijemo postići onaj kvalitet koji smo postigli prošle godine prvim festivalom”, rekao Đođić.

Edhem Fočo, direktor Festivala dokumentarnog filma AJB DOC, smatra da je selekcija ovogodišnjeg festivala izuzetno dobra, a podsjetio je i na činjenicu da je prošlogodišnji pobjednik "Of Fathers and sons" ušao u najuži izbor za nagradu Oscar.

"Ove godine takođe mislimo da imamo potencijalne kandidate za Oscara. Filmovi su jako duboki, informativni, odlično urađeni", rekao je Fočo.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu.

"To se prošle godine pokazalo jako korisnim učesnicima koji su zahvaljujući tom TV 'cutu' uspjeli prodati mnogo bolje svoj film nego dugometražnu verziju. Mi smo ovde jedni od najvećih kupaca dokumentarnih filmova. Promovišemo to i mislim da su prošle godine svi filmovi koji su prikazani bili otkupljeni od Al Jazeere Balkans i sestrinskih firmi", rekao je Fočo.

Istakao je da je na ovofodišnjem festivalu AJB DOC više filmova koje su producirale, režirale ili u kojima su protagonisti žene.

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na Drugom AJB DOC Film Festivalu, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje. 

Odabrani su najbolji filmovi, i to 12 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i šest za prateći program AJB Prikazuje.

"Mi smo kao selektori uživali gledajući sve ove projekte. S druge strane nije bio nimalo lagan zadatak da od 400 filmova odaberemo 12 koji su ušli u takmičarsku selekciju. Ove godine festival će otvoriti film 'For Sama'. To je film koji trenutno puni kino sale širom svijeta. Priča koja je zastupljena u svim svjetskim medijima i vjerujem da će gledaoci moći da prepoznaju i pronađu sebe u događajima koji se dešavaju protagonistima filma", rekao je Đani Hasečić, jedan od selektora. 

Za selekciju Last Minute Cinema, odabrano je pet dokumentarnih filmova kroz koje se prožima motiv "Change" (Promjena) koji je tema ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a.

"Svih pet naslova je prošlo svjetske filmske festivale. Bili su najgledaniji i dobili su najviše nagrada na mnogim festivalima", naglasila je Lejla Dedić.

Dodala je da će publika posljednji put u kino salama Multiplex Cinema cityja moći pogledati pet naslova u njihovoj originalnoj dužini.

Sead Kreševljaković, istakao je da je program AJB Pedstavlja svojevrstan regionalni program ovog festivala, u kojem će ove godine biti predstavljeno pet filmova u bosanskohercegovačkoj koprodukciji.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni žiri koji čini pet članova odabraće najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB Main Award", a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje "AJB Program Award". Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za "Nagradu publike".

Članovi međunarodnog žirija priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel).

U vrijeme održavanja festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, biće organizovan i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, a vodiće ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Institutea. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV-kućama.

Karte za AJB DOC Film Festival u prodaji su od 16. septembra u Multiplexu Cinema City, a informacije o filmovima i detaljima projekcija mogu se naći na web-stranici Festivala www.ajbdoc.ba.

(AA)

Rate this item
(0 votes)