Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Presudni dan u odbrani Sarajeva i BiH

, Published in BiH Featured

Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i BiH okupljeni oko udruženja „Zelene beretke“ jutros su položili vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Hasan Dolovac, predsjednik udruženja Zelenih beretki Vogošća kazao je da oni svake godine dolaze na Drveniju obilježavati značajan datum za BiH.

"Druga strana nas ne interesuje. Kako druga strana poštuje svoje tako i mi poštujemo svoje", kazao je Dolovac. Počast stradalim braniocima su odala i djeca, izviđači malih Zelenih beretki.

"Tu su i djeca šehida i svih drugih i Srba, Hrvata, Jevreja. Mi ovdje ljude ne dijelimo. Imamo dobre i zle ljude. Nažalost ovaj rat je napravio što je napravio", kazao je Dolovac.

Kako je rekao, "Sarajlije su fer i gledat će da sve prolazi u najboljem redu".

"Poštujemo i drugu stranu, a pogotovo porodice njihove. Kada ne bi dolazili političari onda bi s njima zajedno položili cvijeće", poručio je Dolovac.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca i vojnih veterana općine Stari grad Armis Mašić je rekao da je 3. maj je prekretnica i presudan dan za odbranu BiH i Sarajeva.

Predsjednik udruženja "Zelene beretke" općine Stari Grad Sarajevo Vahid Alić kazao je da se "danas navršavaju tačno 23 godine od ključnih momenata za odbranu grada Sarajeva i BiH.

"Svaka godina je ista. Danas su 23 godine od ključnog i presudnog dana odbrane grada Sarajeva i BiH. Treći maj usko je vezan za 2. maj jer JNA konačno se otvoreno stavila na stranu agresora i zajedno sa paravojnim formacijama SDS-a, dobrovoljcima iz bivše Jugoslavije, kao i Niškim specijalcima pokušali su provesti plan u djelo Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i osvojit ključne objekte u Sarajevu, simbole jedne države, a to je Predsjedništvo, što su pokušali i nisu uspjeli", podsjetio je Alić.

Kako je kazao, "razorili su dobar dio zgrade pošte, znači prekinuta je komunikacija sa svijetom, ugasili su plin, razorili dio televizije, zgrade Elektroprivrede"...

"Međutim, zahvaljujući jedinicama koje su samoorganizovano i organizovano branile ovaj dio grada Sarajeva i BiH, nisu uspjeli i vraćeni su na početne položaje. Pored toga što su željeli zauzeti ključne zgrade, paralelno su zarobili i prvog čovjeka bošnjačkog korpusa rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića zajedno sa delegacijom koja se vraćala iz Lisabona sa pregovora", rekao je Alić.

Prema njegovim riječima, 3. maja su svi trebali izaći nenaoružani sa ličnom opremom, međutim, u toku prolaska konvoja ulicom Dobrovoljačka, nastala je sporadična pucnjava i niko ne osporava da je došlo do sukoba između bivše JNA i pripadnika Teritorijalne odbrane, Zelenih beretki, policijskih snaga i ostalih organizovanih grupa na ovomn dijelu ulice.

"Ono što nas iritira jeste broj žrtava. Mi dobro svi znamo da su JNA i njeni pripadnici ratovali diljem BiH i Sarajeva. Koliko je nama poznato u okršaju koji je nastao 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj, poginulo je šest pripadnika JNA, nešto je bilo ranjeno, ostali su zarobljeni i regularno razmijenjeni", kazao je Alić.

Događaj su obezbjeđivale jake policijske snage MUP-a Kantona Sarajevo.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije izetbegovića, koji je zarobljen od strane JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Prtedsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

Drugi i treći maj 1992. godine predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva i BiH u ratu 1992. - 1995.

(AA)

Rate this item
(0 votes)