Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Vraćanje zaboravljene historije: Svečano otvoren arheološki lokalitet At mejdan

, Published in BiH Featured

U okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo u ponedjeljak navečer je upriličeno svečano otvaranje restauriranog arheološkog lokaliteta At mejdan.

Radove su finansirali pobratimski turski grad Bursa, Općina Stari Grad Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Danas je At mejdan istovremeno park i arheološko područje, odnosno nacionalni spomenik BiH koji se sastoji od ostataka Bakr-babine džamije, Misrijine medrese, Kantamirijine kutubhane, mekteba i harema.

Svečanom otvaranju, čiji je domaćin bio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, prisustvovao je i Redžep Altepe, gradonačelnik grada Bursa, Mustafa Dundar, načelnik Općine Osman Gazi, delegacije iz Općine Silivri, Umraniye i Selcuk te predstavnici ostalih općina iz BiH, Republike Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, sa kojima Stari Grad vežu pobratimske veze.

Hadžibajrić je podsjetio je da su mnogi bili skeptici kada su ljudi klanjali i spriječili izgradnju ceste koja je trebala da prođe tim dijelom.

On se zahvalio gradonačelniku Burse Recepu Altepeu, s obzirom da se radi o kompletnoj donaciji grada Burse, kada je u pitanju Bakirbabina džamija i arheološki park At mejdan.

Kako je kazao, Altepe je za arheološki park donirao 174.000 KM, a za džamiju 850.000. Hadžibajrić navodi da je zanemariv udio koji je finansirala općina Stari Grad kao i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo tako da ga, kako je kazao, ne bi ni spominjao.

Hadžibajrić je naglasio da je otvaranjem upriličeno i vraćanje zaboravljenog dijela Sarajeva koji je bio zatrpan zemljom u visini od dva metra.

"Ovo je jedan vid vraćanja historije koja se zaboravila, koja je bila zatrpana sa 2,2 metara zemlje. Mnogi nisu ni znali da je ovdje postojalo ovo što sada vidite", poručio je Hadžibajrić.

Dodao je da postoji još ovakvih lokaliteta, ne samo na području Starog Grada nego i širom Sarajeva, ali, nažalost, ograničeni su sa sredstvima i nisu u mogućnosti da stignu na sve strane i pokažu šta je Sarajevo nekad bilo.

Gradonačelnik Burse Recep Altepe je otvorio At mejdan, a kako je kazao u obraćanju prisutnima, među kojima je bio i veliki broj vjernika, danas u srcu Evrope, u Sarajevu prisustvuju otvaranju jednog historijskog mezarja.

Prema njegovim riječima, arheološki park je veoma bitan za muslimane u Sarajevu.

"Mi smo uvijek kao Turska, Bursa uz vas i u dobrim i lošim vremenima smo bili i bit ćemo zajedno. Jer naše prijateljstvo ima svoje korijene. Stoljećima smo zajedno, stoljećima dijelimo istu sudbinu, zajedno smo plakali, zajedno smo se smijali. I sada kao i kasnije uvijek ćemo biti zajedno. Uvijek ćemo biti uz vas", poručio je Altepe.

Pojasnio je da je njihov cilj da njihova braća udaljena 1.000 kilometara od Turske, uvijek budu sretna i žive spokojno.

Altepe je dodao da će uvijek pružiti podršku za razvoj na svakom polju u Sarajevu i BiH.

Altepeu i Mustafi Dundaru, načelniku Općine Osman Gazi, prigodne poklone uručio je mutevelija džamije Emin Švrakić, nakon čega su prisutni obišli restaurirani arheološki park.

Prva faza konzervacije arheoloških iskopina u At mejdanu rađena je 2012. godine, a pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Vlade FBiH.

Prethodili su joj arheološki radovi rađeni od strane JU "Muzej Sarajeva", Zemaljskog muzeja BiH i Društva arheologa 1894. U prvoj fazi, koja je nazvana "Medresa" obuhvaćena je konzervacija iskopina ostataka medrese. Zatim, druga faza radova, otkrivanje harema sa kompletnim grobnim mjestima, te konzervacija i sanacija ostataka Bakr-babine džamije, rađena je 2014. godine.

Urađen je i most koji se prostire iznad iskopina kako bi se posjetiocima omogućila bolja prezentacija arheološkog parka.


(AA)

Rate this item
(0 votes)