Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

(INTERVJU) Glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović: Govorimo lijepo i dobro, postimo i našim jezikom

, Published in BiH

Glavni imam tuzlanskoga Medžlisa hafiz Ahmed ef. Huskanović, u intervjuu govori o predstojećem mjesecu ramazanu i svim bitnim stvarima koje kroz mjesec posta vjernici mogu naučiti. Hafiz Huskanović savjetuje na koji način vjernici treba da se postave spram životnih problema. Ističući da u ramazanu posebno pazimo na jezik  i govorimo samo lijepo i dobro.  Hafiz Huskanović sa posebnim akcentom govori o  tuzlanskim džamijama koje su pune mladih, naglašavajući da je  ibadet mladoga čovjeka  kao sjaj sunca.
Vrijedi naglasiti da je hafiz Huskanović jedanaest godina bio imam džamije Kralj Abdullah.  2013.godine imenovan je  za glavnog imama MIZ Tuzla.

BIR.ba: Uvaženi hafize  pred nama je mjesec ramazan. Šta biste savjetovali vjernicima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta? Čemu nas ramazan može naučiti u narednih mjesec dana?

Hafiz Huskanović: Uz Allahovu pomoć u srijedu 17. juna sa akšam namazom nastupa mubarek mjesec ramazan. To je velika prilika da zaslužimo Allahovu milost, oprost i naklonost. Pripreme za ramazan i ulazak u sam ramazan najviše zahtijevaju pokajanja Allahu za grijehe koje čini čovjek svakodnevno. Zbog velikoga značaja mjeseca ramazana najvažnije je da čovjek uđe što bolje pripremljen u ramazan. Sa lijepim raspoloženjem i naoružan ibadetom. Ono što nas ramazan najviše uči to je da nije isto biti sit i gladan. Na materijalnoj ravni ima izreka „da sit gladnome ne vjeruje“. I zato čovjek kada posti tada najbolje shvati kako je onome ko je gladan. Stpljivost je jedna od hedija koju uz ramazan učimo. Učimo se strpljivosti. Na materijalnoj razini postimo suzdržavajući se od hrane, pića, tjelesnih uživanja i duhana. Teže od toga je postiti svojim očima, jezikom, postiti svojim rukama i nogama, i naravno postiti svojim mislima. To je najteže. Treba postiti jezikom. Govoriti lijepo. Rukama raditi lijepo, nogama ići tamo gdje je hajr. Postiti mislima podrazumijeva da čovjek misli i razmišlja dobro. Danas imamo dosta primjera kada se govori i razmišlja loše. I onda nam u samome društvu i postaje tako loše. Zato je jedna od lekcija ramazana da govorimo lijepo i da ne govorimo loše i da pazimo na naš jezik.

BIR.ba: Svjedoci smo brojnih problema u društvu. Nezaposlenost, mladi sve više napuštaju državu. Na koji način vjernik treba da se postavi spram svih ovih problema?

Hafiz Huskanović: Slažemo se zbog nedostatka posla i nedostatka materijalnih dohodaka.

Jako često kažemo živi se teško. Međutim, Allahov Poslanik, Muhammed a.s., je govorio da uvijek treba gledati one ispod sebe, a ne iznad. Kada je riječ o materijalnom. Dok u ibadetu treba gledati one iznad sebe, a ne one ispod sebe. Bosanski komad zemlje za nas je najbolji komad zemlje na svijetu.

Znam da svi naši ljudi koji odu van zemlje trbuhom za kruhom ustvari bi voljeli da imaju tu egzistenciju ovdje kod nas u državi. Nedostatak posla je veliki problem, ali ima još jedan problem koji može uništiti jedan narod. Nikada niti jedan narod nije nestao zbog siromaštva i neimaštine, ali jeste nestao zbog nerada.  Nestajao je i zbog nemorala. Nemoral je ono što uništava narod. Nije prvenstveno  neimaština. Mi danas imamo dovoljno samo to nije raspoređeno onako kako treba. Pohlepa je ta koja nas uništava. Ramazan je prilika da više pažnje usmjerima prema ljudima koji žive u neimaštini.

BIR.ba: Sve je više mladih u tuzlanskim džamijama, kao i djece koja upisuju mekteb. Također i mladih iz Tuzle koji upisuju Behram-begovu medresu. To je jedno posebno bogatstvo za Tuzlu...

Hafiz Huskanović: Tako je! Ako budemo moralni i sve drugo će biti dobro. Ako ne budemo moralni sve drugo će biti onako kako nam neće biti po volji. U prošlome sistemu dosta toga je bilo dobroga. Bila je jedna crta koja nedostaje ovome društvu, a to je jedna sigurnost i visok nivo morala. Tadašnji učitelji su bili odgovorniji i bolje su učili djecu. Tadašnji inženjeri bili su odgovorniji prema svome poslu. Danas smo izgubili jednu odgovornost spram sebe i ljudi, a najprije spram Boga. Danas u džamijama vidimo mlade. Ibadet mladoga čovjeka je kao sjaj sunca. Ibadet starijega čovjeka manje sjaji, kao sjaj zvijezde. Zato što su mladome čovjeku otvoreni razni putevi, a taj mladi čovjek je izabro put vjere. Zadovoljstvo mi je vidjeti mlade da se obrazuju u svim segmentima. Drago mi je kada učenici nakon medrese upišu razne fakultete. Oni će poslije ispuniti svoju misiju ako budu odgovorni profesori, inženjeri. Odgovorne i dobre kolege, odgovorni pojedinci u društvu. Islam nas uči da živimo na dunjaluku, da se školujemo i trudimo i da ne zaboravimo ahiret.

BIR.ba: Šta biste izdvojili kao najznačajnije projekte, aktivnosti i uspjehe MIZ Tuzla između dva ramazana?

Hafiz Huskanović: Jako je puno stvari koje se dešavaju na ravni naših mekteba. Nekoliko takmičenja, centralna mektebska akademija. Veliki broj predavanja na kojima smo ugostili ugledne pojedince, naše alime.  Naglasio bih i rad sa našom omladinom. Spomenuo bih i početak projekta renoviranja Behram-begove (Šarene) džamije i projekta izgradnje stare zgrade medrese. Zatim otvorenje Gazi Turali-begove džamije. To je bio jedan veliki događaj za Tuzlu. Privodi se kraju i zgrada  novoga Administrativnoga centra MIZ Tuzla. Kao i traženje placa za izgradnju džamije na Brčanskoj Malti.

BIR.ba: Aktivnosti MIZ Tuzla u ovogodišnjem ramazanu?

Hafiz Huskanović: Mi pokušavamo na svaki mogući način da uljepšamo mjesec ramazan vjernicima u džematima. Iftari su dio najljepših zajedničkih dešavanja u džematima, kao i teravije.
Trećeg dana ramazana, u subotu, na Trgu Slobode bit će jedan veliki javni iftar. Imat ćemo tri hafiske mukabele u Čaršijskoj džamiji, džamiji Kralj Abdullah i Gazi Turali-begovoj džamiji. Zatim bih naglasio pomoć ljudima u potrebi. Izlazi treći broj naših Ramazanskih novina. Ramazanske novine su jedno veliko i lijepo osvježenje.

BIR.ba: Uvaženi hafize Huskanović vaša poruka za kraj...

Hafiz Huskanović: Vjerujmo u Allaha, radimo ono što Allah naređuje i čuvajmo se onoga što Allah zabranjuje. Volimo sve ljude, ne samo vjernike. Volimo ljude! Svako ima pravo da bude ono što hoće da bude. Živimo sa komšijama lijepo i ne mislimo nikome zla. Govorimo lijepo i dobro. Ako se ičemu trebamo naučiti u ramazanu dok postimo to je da govorimo lijepo i dobro. Ili da u suprotnome šutimo. Molim dragog Allaha da nas sačuva svih belaja i da dragi Allah zaštiti sve ljude od onoga što je loše. Posebno molim Allaha da zaštiti muslimane na onim područjima u svijetu gdje su posebno ugroženi. Da nam Allah da sloge i jedinstva, i da našim neprijateljima oduzme snagu.

Razgovarao: Džanan Ribić


Rate this item
(0 votes)