Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Odgađa se dženaza u Potočarima ukoliko Orić ne bude pušten na slobodu

, Published in BiH Featured

Organizacioni odbor za obilježavanje 11 . jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici na današnjoj sjednici rekao je da će, ukoliko Naser Orić ne bude pušten u narednih nekoliko dana, odgoditi sve aktivnosti planirane za 11. juli.

Odbor je i od bosanskohercegovačkih vlasti zatražio da hitno stupe u kontakt sa vlastima u Švicarskoj sa zahtjevom da se Orić izruči BiH.

Načelnik Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković izrazio je strahovanje zbog posljedica koje mogu uslijediti ako Orić bude izručen Srbiji.

„Duraković smatra da u tom slučaju niko ne može garantirati sigurnost prisutnima na obilježavanju godišnjice. Podržavaju ga i neki drugi članovi Odbora. Organizacioni odbor smatra da je Naser Orić simbol odbrane žrtava genocida i da je neodvojiv od organizacije obilježavanja 11. jula“, javlja Al Jazeera.

“Zabrinut sam, jer nemam odgovor na pitanje ko može garantirati sigurnost 11. jula ako Naser Orić ne bude pušten na slobodu”, rekao je na početku sjednice Organizacionog odbora Ćamil Duraković.

Član Odbora Munib Habibović predložio je da se usvoji zaključak da se sve aktivnosti u vezi s obilježavanjem godišnjice genocida obustave ako Naser Orić ne bude pušten do 30. juna, prenose bh. mediji.

“Ako je Naser zamjena za rezolucije, nama rezolucije ne trebaju. Treba obaviti razgovor sa članovima porodica koje su ove godine trebale ukopati svoje najmilije i sa udruženjima majki i žena Srebrenice”, rekao je Habibović.

Članice Udruženja majki i žena Srebrenice podržale su Habibovićev prijedlog.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja majki Srebrenice, poručila je na sjednici: „Kosti naše djece su čekale 20 godina, mogu čekati i dalje dok se ovaj problem ne riješi.“

'Imamo razne argumente'

Vasvija Vidović, advokatica odbrane Nasera Orića, u razgovoru za agenciju Anadolija istakla je kako je upoznata sa navodima u pojedinim srbijanskim medijima da će Orić biti oslobođen do kraja sedmice, napominjući kako je ipak u ovom momentu teško kazati šta će se dešavati narednih dana.

"Uložili smo žalbu na pritvor i po žalbi uvijek takva mogućnost postoji. Mi se, naravno, borimo za to, ali je teško sada prognozirati šta će se desiti bez obzira šta pišu srbijanski mediji. Poslali smo materijale i uložili žalbu i sve ono što smo smatrali da može pomoći priložili smo", kazala je Vidović.

Napominje kako su u materijalu koji su poslali švicarskim pravosudnim organima naveli da je Orić uhapšen i zadržan bez pravnog osnova.

"U timu odbrane imamo razne argumente, od procesne do suštinske prirode. Recimo da je uhapšen i zadržan bez pravnog osnova. Komunikacija između švajcarske vlade i srbijanskih organa vlasti je uslijedila nakon njegovog hapšenja. Švajcarske vlasti su se pozivale na nevažeću potjernicu, a nisu se pozivale na bilo kakvu zamolnicu ili ugovor. Dalje, mi smo čvrsto uvjereni u činjenicu da je Naser već pravosnažno presuđen za tu stvar i naravno mi osporavamo svaki drugi argument u ovom predmetu", rekla je Vidović.

Istakla je kako je veoma važno da je Tužilaštvo BiH jučer poručilo da se predmet Naser Orić vodi pred pravosuđem BiH.

"To je značajno u svakom slučaju. Orić je spreman na suđenje u bilo kojoj državi, izuzev u Srbiji, jer je vidio da su u toku postupka protiv njega u Hagu koristili isfabrikovane i falsifikovane dokaze koje su prezentirali tužiocu. Za nas je to značajno jer ukoliko bi došlo do najgoreg, da se ne uvaže argumenti druge prirode, procesne i pravne, na koje mi ukazujemo, izručenje BiH bi bilo povoljnije nego Srbiji. Mi ćemo u svakom slučaju, bilo da se sudi ovdje ili u Srbiji, tvrditi da je to presuđena stvar", naglasila je advokatica odbrane Nasera Orića.

Sve u rukama švicarskog pravosuđa

Na kraju ističe da je u ovom momentu sve u rukama švicarskog pravosuđa koje će do petka donijeti konačnu odluku u predmetu Orić, kada će biti poznato hoće li biti izručen Srbiji, BiH ili će biti pušten na slobodu.

Podsjećamo, Orić je 10. juna u poslijepodnevnim satima priveden u švicarskom Bernu zajedno sa načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten. Orić se još nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi gdje je uhapšen prema potjernici koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za komandantima odbrane Srebrenice tokom rata u BiH Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina tokom 1992. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.
(Al Jazeera)

Rate this item
(0 votes)