Marš mira: Kao jedna duša, kao jedno tijelo Istaknuto

11 Jul 2015
Marš mira: Kao jedna duša, kao jedno tijelo BIR

Bošnjaci se u toku godine vežu za dvije stvari: za Ajvatovicu i za Srebrenicu, gdje se ogleda naše jedinstvo koje trebamo brižno čuvati – kazao je Rafid Subašić, jedan od učesnika Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari.

 

Pedesetak učesnika Marša svih uzrasta su 3. jula krenuli na nevjerovatni pohod iz Sarajeva prema Nezuku, a potom i Potočarima.

- Tokom puta, koji nije bio lagan, imali smo priliku da damo pomoć drugom, ali i da primimo pomoć. U tim nevoljama ogleda se jedinstvo insana, i vjere i Bošnjaštva! Svi smo bili kao jedna duša, kao jedno tijelo – ističe Subašić. 

Rafid Subašić je tokom puta predvodio namaze koje su skupa obavljali, a u grupi je na početku bilo devet postača, s tim da je se broj svakim danom povećavao.

U emotivnom razgovoru Subašić ističe preporuku da bi svako trebao sebi priuštiti ovo iskustvo stvarnog života u ovo vrijeme brzih komunikacija.

- Hodajući s ljudima koji poste, ja sam mislio da je to nemoguće -  ističe Edin Džomba, profesor iz Kaknja, kojem je ovo sedmi Marš.

- Nezgodno je uzeti vode ako čovjek posti, a on mi daje vode! Drugi dan probam i ja (postiti), i ide 'glat'.

Čak mi je i lakše hodati – ističe oduševljeno Džomba.

Jedan od ogranizatora Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari, Muhamed Papić je ponosno istakao poseban nepisani kodeks ponašanja koji je krasio ovaj pohod. Uprkos nevjerovatno različitim osobinama ljudi, različitim karakterima, svi kao jedan su bili posvećeni cilju: dolasku u Potočare i odavanje pošte žrtvama genocida. Papić je pokretač ideje "Svjedoci svoga vremena" u okviru koje su planirana buduća obilježavanja mnogih za Bošnjake važnih događaja.

BIR.ba

Ocijeni
(5 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo