Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Nema hakera: Aferu Anonymous kreirali srpski obavještajci

, Published in BiH Featured

Nije bilo nikakvih Anonymousa, nije bilo nikakvog hakerskog “provaljivanja“ u baze podataka državnih institucija Bosne i Hercegovine, niti je objavljeni spisak sa fotografijama i ličnim podacima oko 80 osoba iz naše zemlje, navodno povezanih s terorizmom, po bilo čemu vjerodostojan. Sve, naime, upućuje na to da je riječ o obavještajno-propagandnom ratu iza kojeg stoji dio srpske (para)obavještajne službe.

Pomenuti spisak pojavio se na društvenoj mreži Facebook, na stranici nazvanoj “Anonymous Hrvatska“ dan nakon ubistva dvojice vojnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu kod Sarajeva.

Anonymousi, koji sebe predstavljaju kao organiziranu grupu hakera, tvrde da su “provalili“ u baze podataka Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, iole podrobnija analiza objavljenih podataka, i bez demantija iz državnih institucija BiH, jasno ukazuje da nije bilo hakerske akcije, već da su stari podaci, prikupljeni u potpuno drugačije svrhe, iskorišteni za širenje histerije nakon terorističkog napada u Parizu i ubistva dvojice bh. vojnika.

Zajednička poveznica za sve ljude čiji su podaci objavljeni je da su tokom agresije na BiH bili pripadnici odreda El Mudžahid. Spisak je načinjen tokom suđenja komandantu Armije BiH, generalu Rasimu Deliću, u Haagu. Podatke potpuno identične onima koji su jučer objavljeni na Facebooku, prije nekoliko godina na svojoj stranici objavio je srpsko-hrvatski obavještajac Domagoj Margetić. Zbog toga nije isključeno i da iza novog objavljivanja podataka stoji upravo Margetić.

Kakve veze ima Margetić iz Zagreba sa (para)obavještajnim strukturama u BiH? Itekakve. Upravo je Margetić, zajedno sa Darkom Trifunovićem i Dževadom Galijaševićem, osnivač fantomskog „Ekspertnog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope”. Pomenuta trojka bez ikakvih problema dobija prostor u medijima u RS-u, ali i u Srbiji, kako bi širila islamofobiju i po nalogu obavještajnih službi objavljivala “eskpertske analize”. Pri tome se mora znati da je Dževad Galijašević na platnom spisku Milorada Dodika, odnosno Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, na čijem je čelu Milorad Kojić. “Ekspert” iz Moševca kod Maglaja za svoje izmišljotine, koje redovno završavaju na naslovnicima medija u RS-u i Srbiji, mjesečno prima 2700 KM!

Spisak 45

S obzirom na to da su uz spisak objavljeni i podaci iz starog sisetma CIPS-a, nameće se i pitanje o tome otkud ti podaci Margetiću i Galijaševiću. Nijedan od njih nije ekspert za bilo šta, a pogotovo ne za hakiranje zaštićenih podataka, pa je jasno da su podatke iz CIPS-a dobili od nekoga ko je imao pristup sistemu.

Svjedoče to i same objavljene fotografije, načinjenje kao “printscreen” sa kompjuterskog monitora. Na njima, osim IP adrese, koja potvrđuje da su podaci uzimani s lokalne mreže, a ne izvana kako tvrde famozni Anonymousi, jasno se vidi i folder s imenom Vlado J.

Ko bi mogao biti Vlado J. znaju svi oni čije sjećanje seže u 2010. godinu, u vrijeme afere “Spisak 45”. I tada je objavljen spisak sa 45 organizacija iz BiH koje su navodno povezane s terorizmom. Autor spiska bio je Vlado Jovanović, šef Jedinica za posebne istrage MUP-a RS. Jovanović je tada krivotvorio zaglavlje Vijeća ministara BiH, odnosno Grupe za borbu protiv terorizma. Informacija o 45 organizacija u BiH povezanih s terorizmom, te 2010. godine, dospjela je čak i do Vijeća sigurnosti UN-a. Spisak je, naravno, bio lažan, ali je trebalo mnogo vremena da se stvari istjeraju na čistac.

Sudeći po svemu, isti akteri su u igri i u “Aferi Anonymous”.

Ugrožena sigurnost ljudi

Veliki broj medija iz BiH, a naročito iz regije, bez ikakve provjere prenio je sve objavljene fotografije, direktno ugrožavajući sigurnost osoba s famoznog spiska. Reagirala su udruženja novinara i predstavnici Vijeća za štampu, ali reakcije ne mogu popraviti štetu. Neke od osoba sa spiska već su najavile da će poduzeti zakonske mjere.
(Faktor.ba)

Rate this item
(0 votes)