Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Gazi Husrev begova medresa: Savjetovanje koordinatorica za ženski aktivizam IZ 

, Published in BiH Featured

Savjetovanje koordinatorica za ženski aktivizam u organizaciji Uprave za vjerske poslove, Odjela za brak i porodicu okupilo je  je sedamdestak predstavnica  iz svih muftijstava, uz predstavljanje do sada realizovanih aktivnosti.

Intezitet i način rada, te djelovanje različito je u odnosu na okolnosti. U nekim medžlislma postoje asocijacije žena, u nekima se snažnijom afirmacijom ženskog aktiviznma tek počinje formirati, a negdje na žalost, a u glavnom je riječ o onima koji spadaju u red povratničkih medžlisa, skoro da i nema mogućnosti za djelovanje.

U proteklom periodu, tačnije od mjeseca maja 2015 godine kada je formiran Odjel za brak i porodicu prikupljeno je dosta korisnih informacija, tako da se sada zna sa kojim kapacitetima se raspolaže. U naših 91 medžlisa aktivno je profesionalno 25 muallima. Njih 17  imaju dekrtet o radu. U mnogim medžlisima na poslovima muallima žene su angažovane  honorarno, ponegdje i više od 20 godina. Njihov pravni status nije regulisan kao ni prava penzijsko-invalidskog osiguranja.

Entuzijazam koji je uvijek krasio Bošnjakinju i ovdje se prepoznaje. U mnogim medžlisima na volonterskoj osnovi godinama se organizuju program i sadržaji , kakav je recimo primjer Medžlisa Kakanj. 

Inicijativu koje su žene imale i ranije u svojoj podršci IZ sada će trebati kanalisati prema mnogim zadacima. Rad za islam i angažman u IZ  podjednaka su  obaveza muškarcu i ženi. 

Tako se sada možemo ponositi  znamenitim vakifama, majkama koje su brinule o vjerskom odgoju  generacija, koje su podsticale djecu da se upisiuju u medrese, brinule je li plaćena članarina  za IZ, je li se dao dobrovoljni prilog. Na ovo je između ostlog podsjetio u svom pozdravnom obraćanju učesnicama savjetovanja, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef Smajić.

Žene  pored materijalnih izdvajanja , pohađanja  mekteba  školovanja u odgojno-obrazovnima instutucijama IZ imaju pravo i na aktivno učešće u kreiranju pozitivnog djelovanja IZ. 

Podatak da na pordučju  zajednice djeluje preko stotinu  različitih udruženja  za žene ,a mnoga od tih uduženja sa odrednicom ''islamski'' , govori da je to područje ostalo ortvoreno i od strane IZ nije dovoljno prepoznato kao prilika za djelovanje.

Za sada  sve koordinatorice za ženski aktivizam rade na volonterskoj osovi. Mnoge od njih kao nastavnice ili profesorice  ili angažovane na drugim poslovima prihvatile su ovu obavezu . Uz skromna   izdvajanja za programe i projekte koje su organizovale u proteklom periodu.

Šefica Odjela  za brak i porodicu pri Upravi za vjreske poslove, mr Đermana Šeta podsjetila je na aktivnosti od juna 2015 , od kako je formiran  Odjel . U svim našim muftijstvima  djeluju koordinatorice za ženski aktivizam. Shodno organizacijskoj strukturi IZ dalje su aktivnosti organizovane na nivou medžlisa. Koordinatorice sve poslove obavljaju volonterski. Pitanje satusa koordinatorica, materijalna sredstva za projkete i zadatke , prostor za rad svakako su pitanja koja su otvorena. Aktelni podaci govore da je 55 žena u džamatskim odborima na području IZ, 28 ih je u Izvršnim odborima  medžlisa, u aktuelnom sazivu Sabora 12 je sabornica . Sada se naziru konture mogućeg prostora za ženski aktivizam. Nikako ga ne treba posmatrati kao izolovanu aktivnost u cjelokupnoj misiji IZ.

Prvog dana savjetovanja organizovan je rad u tematskim grupama:

plan za ramazanske aktivnosti,
uspostavljanja sestrinstva između povratničkih i nepovratničkih medžlisa,
plan i program ramazanske prakse za učenice i studentice obrazovnih ustanova IZ,
oblici organiziranja i rada na nivou medžlisa,
izrada edukativnog programa rada sa ženama.

Učesnice savjetovanja pratile su i projekciju filma ''Muršide u Maroku'' koji govori o značaju učešća obrazovanih žena u podizanju prosvjećenosti I osnaživanju žene u Maroku.

Učesnice savjetovanja koordinatorica za ženski aktivizam pratiće izlaganje mr Une Bejtović o temi ''Kako medijski prezentirati aktivnosti iz domena ženskog aktivizma.''

Rate this item
(1 Vote)