Mevlud u Gazi Turali-begovoj džamiji, 444 godine nakon potpisivanja vakufname (AUDIO) Istaknuto

17 Mar 2016

Gotovo četiri i po stoljeća su prošla otkako su živjeli velikani kao što je bio Gazi Turali-beg.

Prije 444 godine, 1572., u Čačku je potpisana Gazu Turali-begova vakufnama.

Pored džamije i mekteba Gazi Turali-beg je u Tuzli sagradio javnu banju (hamam), han, musafirhanu, vodovod i 38 dućana i to sve uvakufio zajedno s jednom baščom i četvrtinom u vlasništva u slanoj vodi. Sve što je uvakufio predstaljalo je važnu ulogu u privrednom razvoju Tuzle. Donju Tuzlu učinio je sjedištem uprave svoga vakufa, kojoj je ostavio i 300 000 srebrenih dirhema za poslovanje nastanjenim trgovcima, obrtnicima i inače građanima zvorničkog kadiluka.

U proteklom vremenu, mnoga vakufska zemljišta i objekti su oteti i uzurpirani, a od cjelokupnog Gazi Turali-begovog vakufa ostala je samo džamija. Projektom revitalizacije džamije i izgradnjom Administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“ vraća se sjaj vakufu jednog od najvećih Tuzlaka svih vremena.

Mevludska svečanost koja je održana u četvrtak, 17. marta poslije akšam-namaza, u Turali-begovoj džamiji, jedna je od manifestacija svečanog otvorenja Administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“.

Program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg, a premijerno je izvedena kasida o Gazi Turali-begu koju je napisao Mustafa Mustačević. Polaznicima mekteba ove džamije, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uručio je diplome o uspješno savladanom kur'anskom pismu.

 

Poslušajte dio obraćanja muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića kao i kasidu o Gazi Turali-begu:

 

Mevludskoj svečanosti prisustvovali su i pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, imami tuzlanskog Medžlisa kao i drugi predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života grada Tuzle.

Svečana akademija povodom otovorenja Administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“ danas, 18.3., će biti izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla. Tokom programa bit će dodijeljena plaketa Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću za izuzetan doprinos u radu i ukupnoj misiji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Radio BIR / A.Đ.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo