Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Presude Karadžiću i Šešelju su neprihvatljive

, Published in BiH Featured

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na danas održanoj sjednici usvojio Izjavu, o, kako je naglašeno, zaprepašćujućim i neprihvatljivim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

Ovu izjavu sabora prenosimo u cijelosti:

Polazeći od stava Kur`ana Časnoga: „Allah ne voli da se o zlu javno govori, izuzev onoga kome je nasilje učinjeno, a Allah sve čuje i sve zna." (4:148), Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, djelujući u svoje ime, u ime svojih pripadnika-žrtava i njihove rodbine, na sjednici održanoj u Sarajevu 23. aprila 2016. godine, usvojio je sljedeću:

IZJAVU

o zaprepašćujućim i neprihvatljivim presudama Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izricanjem prvostepenih presuda Karadžiću i Šešelju nije ispunio svoju misiju utvrđivanja istine i pravde za žrtve genocida i drugih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine i time doprinio uspostavljanju i održanju mira na prostorima bivše Jugoslavije. Neshvatljivo je i neprihvatljivo stanovište Tribunala da se u Zvorniku„ Bratuncu, Vlasenici, Foči, Prijedoru, Ključu i Sanskom Mostu nije desio zločin genocida, iako su političke, vojne i policijske strukture Republike Srpske po istom obrascu i u mnogo dužem vremenu djelovale kao i u Srebrenici. Neobjašnjivo je da je Radovan Karadžić, kao najodgovorniji politički i vojni funkcioner odgovoran za zločin genocida u Srebrenici, a da nema takve odgovornosti na ostalim prostorima ratnog djelovanja. Apsolutno je neodrživo da za najteže zločine u Evropi poslije Drugog svjetskog rata nižerangirani vojni zapovjednici bivaju presuđeni na doživotni zatvor, dok kreator zločinačke politike i njihov vrhovni zapovjednik dobiva nižu kaznu.

Presudom je utvrđeno da su uspostavljanje paralelnih političkih i vladinih struktura bosanskih Srba, kao i operacije nasilnog zauzimanja općina, uključujući i protjerivanje nesrpskog stanovništva, bili pažljivo pripremani i koordinirano vođeni sa neupitnom zločinačkom namjerom osuđenog Karadžića i vodstva bosanskih Srba. U tom djelovanju su predhodno utvrđeni strateški ciljevi, definisani precizni zadaci, davana uputstva, pa čak i razrađene varijanta A i varijanta B. U provođenju ovog zločinačkog poduhvata žrtve - bosanski muslimani i drugi nesrbi su ubijeni u masovnim egzekucijama i smaknućima, naročito u logorima, odvođeni su iz njih i ubijani, što je poprimilo razmjere istrebljenja.

Međunarodni sud pravde i Tribunal u Hagu presudama svjedoče o svestranoj umješanosti Srbije u ratna djelovanja u Bosni i Hercegovini, ali ne dolaze do jedino razumnog zaključka o njenoj odgovornosti za sve zločine i razaranja. Zato, nakon ovih presuda, predsjednik Vlade Srbije cinično izjavljuje da su oni svojom mudrom politikom osigurali da Srbija ne bude u narednih dvjesto godina genocidna država. Uspostavljanje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje mora počivati na međusobnom uvažavanju i poštovanju. To uključuje prihvatanje istine o događajima iz prošlosti, posebno priznavanje sudski utvrđene činjenice daje nad Bošnjacima izvršen zločin genocida.

Žrtve ratnih zločina iz nedavnog rata ponovo su uvrijeđene i ponižene oslobađajućom prvostepenom presudom Vojislavu Šešelju. Šira i stručna javnost konsternirane su oslabađanjem od svake odgovornosti prononsiranog nacionaliste koji je širio međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, koji je formirao i naoružavao po zlu poznate paravojne formacije. Neprihvatljiva je poruka ove presude da će ovakva djelovanja i njihovi izvršioci i ubuduće biti oslobođeni svake odgovornosti.

Imajući sve ovo u vidu, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje i zahtijeva da Tužilaštvo Tribunala u Hagu uloži svaki napor, i u žalbenom postupku ishoduje otklanjanje navedenih nepravdi. Očekujemo da se u konačnoj presudi Radovanu Karadžiću potvrdi istina da je, u još najmanje sedam općina u BiH, počinjen zločin genocida nad Bošnjacima i Hrvatima i da se za ta zlodjela osudi na doživotni zatvor. Očekujemo, također, da se u žalbenom postupku ukine oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju, da se konačnom presudom potvrde zločini za koje je odgovoran i da mu se izrekne primjerena kazna, stoji u izjavu koju je potpisao predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Hasan Čengić.

Rate this item
(0 votes)