Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Erginay: Od Dejtona do danas Turska u BiH uložila milijardu eura

, Published in BiH
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay izjavio je danas u Sarajevu da je BiH jedan od najvažnijih partnera u regionu Balkana, te da sveobuhvatni i intenzivni odnosi Turske sa balkanskim zemljama imaju određujuću ulogu u vanjskoj politici njegove zemlje prema ovom regionu.

- Pored toga što za nas predstavlja jednu prijateljsku i bratsku zemlju, BiH je i jedan od naših najvažnijih partnera u regiji - istaknuo je ambasador Erginay kao uvodničar redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Govoreći o temi "Šta Turska želi u Bosni i Hercegovini i regiji?", turski ambasador je podsjetio da su milioni državljana Turske porijeklom sa Balkana, koji su u prošlosti emigrirali u tu zemlju, te koji predstavljaju svojevrsni most saradnje s ovim regionom i doprinose očuvanju historijskih, kulturnih i međuljudskih veza.

Istovremeno, ističe da njegova zemlja ulaže napore na podizanju nivoa političke stabilnosti i ekonomske razvijenosti u regionu i u Bosni i Hercegovini.

- Naša zemlja priželjkuje da Bosna i Hercegovine bude jedna snažna, prosperitetna zemlja na Balkanu, zemlja koja se u potpunosti integrisala s evroatlantskim institucijama, koja njeguje dobre odnose sa susjedima i koja na najbolji način koristi svoje ljudske resurse i ekonomske potencijale, kao i zemlja koja predstavlja primjer 'otoka' stabilnosti u jednom multikulturalnom okruženju - precizirao je ambasador Erginay.

Dodao je da, radi jačanja unutarnje stabilnosti i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, Turska podstiče investicije u BiH i podržava ubrzanu uspostavu vlasti nakon oktobarskih općih izbora.

- U okviru značaja koje pridaje unutarnjoj stabilnosti i vanjskoj sigurnosti Bosne i Hercegovine, u cilju što skorijeg dovršavanja procesa učlanjenja u Evropsku uniju (EU) i NATO, naša se zemlja trudi u svakoj prilici dati svoj konstruktivni doprinos, bilo kroz podršku koraka koji se poduzimaju u BiH, bilo onih pod okriljem NATO-a i EU-a - kazao je Erginay.

Naveo je da, u tom kontekstu, Turska aktivno podstiče korake poduzete u smjeru rješavanja problema oko registracije vojne imovine kao uvjeta za hitno započinjanje procesa MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u), te pruža punu podršku inicijativi pod vodstvom Velike Britanije i Njemačke u vezi sa članstvom BiH u EU.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s turskim investicijama u BiH, upućen uoči održavanja sesije Kruga 99, ambasador Erginay je kazao da je Turska jedan od najvećih investitora u BiH, ukoliko se uzme u obzir sve ono što je ta zemlja uložila u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Ukazao je u tom pogledu na ograničenja zvaničnih statistika koje uvijek polaze od direktnih investicija u sektor privrede, pritom izostavljajući ono što se ne smatra direktnom investicijom u tu oblast. Podsjetio je da veliku investiciju u BiH, među ostalim, predstavlja i 'dolazak' turske Ziraat-banke, kao i TIKA-ini projekti, zahvaljujući kojima je veliki broj bh. građana zaposlen, ili je na indirektan način podržan razvoj privede i turizma u BiH, a što ostaje izvan spomenute statistike.

Vlastite tvrdnje ilustrirao je podatkom o tome da je Turska, kada se sve sabere, od Daytona do danas u BiH uložila milijardu eura.    

- Možete biti uvjereni da ćete u periodu koji je pred nama biti u prilici čuti dobre vijesti o novim investicijama - poručio je turski ambasador, navodeći da ima još dosta otvorenih mogućnosti na tom planu.

Na upit u vezi sa "pitanjem Sutorine", odnosno utvrđivanjem granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te eventualnim implikacijama na regionalne odnose, Erginay je kazao da su pitanja granica kroz historiju uvijek bila pitanja susjednih zemalja oko kojih su se znali sporiti, ili dogovarati.

- Naša je želja da dvije zemlje putem dijaloga nađu rješenje o zajedničkoj granici, te da ovo pitanje ne dobije jedan politički prizvuk, ili novu političku dimenziju. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su od davnina susjedi i naša je želja da kao dobri susjedi sjednu i riješe ovo pitanje - kazao je ambasador Turske u BiH Cihad Erginay.

(Fena)

Rate this item
(1 Vote)