Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Čestitke povodom Dana državnosti BiH

, Published in BiH Featured

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, u ime Vlade FBiH i svoje lično, građanima Bosne i Hercegovine uputio čestitku povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH.

-Svim Bosancima i Hercegovcima, u zemlji i svijetu, iskreno čestitam ovaj veliki praznik kojim obilježavamo dan kada je Bosna i Hercegovina potvrdila svoju državnost i viševijekovnu opstojnost. Ovaj dan je, ujedno, i prilika da se, uvažavajući tekovine prošlosti, okrenemo budućnosti u kojoj Bosna i Hecegovina treba da bude ekonomski i politički stabilna država. Da bismo to postigli, moramo biti odlučni i spremni da prihvatimo neminovne reforme i promjene koje one donose - poručio je Novalić u čestitki.

Ističe da je Vlada Federacije BiH, sa svoje strane, potpuno opredijeljena za provođenje Reformske agende, a što već daje pozitivne rezultate kroz rast svih pokazatelja kojima je cilj prevazilaženje ekonomskih i socijalnih teškoća.

-To nije ni lagan ni kratkotrajan zadatak, ali ga treba izvršiti bez imalo odlaganja. Naša dužnost je i da omogućimo da Bosna i Hercegovina što prije postane punopravna članica Evropske unije i NATO-a. Odlučnost svih da gradimo takvu Bosnu i Hercegovinu najbolji je način da izrazimo zahvalnost svima onima koji su je stvarali i očuvali - kaže se u čestitiki premijera Novalića, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana državnosti BiH.

-Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost 25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu. Toga dana je usvojena Rezolucija u kojoj su se delegati izjasnili da su odlučni da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih naroda, zasnovana na temeljima antifašizma - naveo je Salkić.

Čuvajući univerzalne ljudske vrijednosti, 25. novembra 2016. godine, kako dodaje, obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji, ali ne i u zvaničnim institucijama, iako je i sam Dejtonski mirovni sporazum utemeljen na principima ravnopravnosti svih naroda, toleranciji i koegzistenciji.

- Nacionalističke i secesionističke politike, krijući svoje nečasne namjere iza slova Dejtonskog sporazuma, intenzivno ugrožavaju i urušavaju multietnički karakter javnih institucija, pri tome vidjevši neprijatelja upravo u kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine. Zato i ne dopuštaju obilježavanje ovoga praznika, koji štiti pravo i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata, ali i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine - smatra entitetski potpredsjednik.

Svjedoci smo, ističe, da se iz dana u dan smanjuje broj Bošnjaka i Hrvata u javnim institucijama bh. entiteta RS-a i da su ti procesi rezultat intencije radikalnih politika da ovaj entitet bude etnički srpski.

-Tim aktivnostima otvoreno se ugrožava Dejtonski mirovni sporazum. Moramo konstatovati da su te snage još jake. One sprečavaju da se praznik svih naroda Bosne i Hercegovine zvanično obilježava, jer taj dan govori da je ideja secesionizma zasnovana na rezultatima rata i genocida, koje je Dejtonski sporazum pokušao otkloniti, te da ta ideja nema budućnost - smatra Salkić.

Također, jasno moramo kazati da ideja Bosne i Hercegovine, kao multietničke države, živi i danas u cijeloj zemlji i jača je nego ikada.

-I ove godine će biti razvijene zastave koje simboliziraju zajedničku budućnost u brojnim mjesnim zajednicama, domovima kulture, državnim institucijama u cijeloj zemlji, uz izuzetak nekih nivoa vlasti koji su radikalizirali svoj odnos prema državi i drugim narodima. S ponosom možemo kazati da smo čuvari plemenite ideje multietničke države Bosne i Hercegovine, zasnovane na univerzalnim vrijednostima i da nas kao takve podržava cijeli svijet. U uvjerenju da će snagom i voljom svih svojih građana Bosna i Hercegovina ustrajno ići putem stabilizacije, mira i koegzistencije, s radošću svima čestitam sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dočekujmo ga u miru - stoji u čestitki potpredsjednika bh. entiteta RS-a Ramiza Salkića.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je svim građanima BiH čestitku povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

- Ono što je zaključeno na zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine jeste da je BiH definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Danas, kada pojedinci žele da urade sasvim suprotno - da još više podijele BiH, više nego ikada, svi zajedno trebamo odlučno da BiH održimo ujedinjenom, ističe Dunović.

Poručuje da je "Bosna i Hercegovina naša zemlja i zbog toga je zadatak svih nas da ne dozvolimo njenu podjelu, te da njenim građanima osiguramo bolje i jednake uslove za život".

-Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti, uz želju da se naša zemlja izbori s podjelama i bude ono što i treba biti - nedjeljiva i jedinstvena - naveo je Dunović u čestitki.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović čestitala je svim građanima 25. novembar, Dan državnosti BiH, navodeći da ovaj značajan datum iz bosansko-hercegovačke historije treba da nam bude podsticaj da njegujemo bogatstvo različitosti koje krasi BiH i da se borimo za život pun razumijevanja, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

- Podsjećanje na ovaj dan je i obaveza svih nas da i dalje radimo na izgradnji moderne, demokratske države i na očuvanju suvereniteta BiH i multikulturalnosti društva - ističe se u čestitki Mahmutbegović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću kabineta potpredsjednice FBiH.

Predsjednik BPS-a Sefer Halilović uputio je bh. građanima poruku povodom 25. novembra Dana državnosti BiH.

- Dan državnosti BiH je odličan podsjetnik da je BiH naša država i da je osnovna poruka koja je nastala sa zasjedanja ZAVNOBIH-a upravo potreba za ravnopravnošću svih njenih građana bez čega nije moguć opstanak bilo koje države. Građani BiH željni su normalnog života, pravde i posla te je to ono na čemu vlast treba raditi. Ipak, bez državnog okvira u kojem se znaju pravila neće biti moguće napraviti velike iskorake - istakao je Halilović u svojoj poruci bh. građanima, saopćeno je iz BPS-a.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić uputio je u ime stranke i svoje ime čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u državi i svijetu, povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH, sa željom i nadom da zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinesemo izgradnji zajedničkog života i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

- Oni koji u manjem bh. entitetu ne doživljavaju 25. novembar kao svoj praznik shvatit će, prije ili kasnije, da je ovo jedini rođendan, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i da BiH nije nastala 1995. u Daytonu, nego 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek dosad, nadživjeti sve nas - navodi u čestitki Amer Jerlagić, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Rate this item
(0 votes)