Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Prenj je najljepši zimi!

, Published in Magazin Featured

Prenj definitivno jeste čaroban zimi, kažu alpinistice Hasna Smječanin i Sanja Korać iz sarajevskog PSD "Energoinvest" koje su uz kolege Dinu Karadžu iz Sarajeva i Džemala Ćesira iz Mostara bile vodiči uspona na najviši vrh Prenja, Zelenu glavu na 2.103 metra nadmorske visine.

Zimskoj magiji Prenja nisu mogli odoljeti ne samo planinari iz Sarajeva, odakle se krenulo put Rujišta iznad Mostara. Pridružili su im se zaljubljenici visokogorskih uspona koji su doputovali izvan BiH.

U rano subotnje jutro doputovala i planinarka iz Loznice, koja je cijelu prethodnu noć putovala do Sarajeva da bi s prijateljima planinarima iz BiH krenula put gorostasnog Prenja kojeg krasi 11 vrhova s nadmorskom visinom iznad 2.000 metara.

Rekla je da nije mogla propustiti Prenj zimi, a njeno zavidno planinarsko iskustvo uspona u zimskim uslovima obuhvaća brojne vrhove u regiji i alpski Grossglockner zimi.

-U grupi od 22 planinara bili su i kolege iz Kalesije i Srebrenika, članovi PD Konjuh i KES Summit, kolega iz Italije, koji je zaposlen u Sarajevu, kolegica iz Praga, koja je u Sarajevo doputovala na pet dana, ali nije htjela propustiti Prenj u snježnom ruhu- kaže Sanja u razgovoru za Fenu, ilustrirajući "međunarodni sastav" učesnika pohoda, koji iako su došli sa različitih adresa istovjetni su u svojoj zaljubljenosti u prirodu čak i u ekstremnim uslovima.

Po dolasku do ski centra na Rujištu, planinari započinju, kako kaže Sanja, šetnju kroz borovu i bukovu šumu, te kleku, i stižu u dom Adnan Kirlić na Bijelim Vodama na 1.450 metara nadmorske visine, gdje su nastavili druženje.

A onda u nedjeljnu zoru u 5.15 sati polazak ka Zelenoj glavi.

- Nas 20 uživamo u nebeskom svodu kojeg su ukrasili mlad mjesec i mnoštvo zvijezda i škriputanju snijega pod krpljama. Uzbuđeni i sretni krećemo na pohod. Toplo je, miluje nas kleka, a mi puni poštovanja i zahvalnosti hodimo planinom - opisuje Sanja uspon ka Zelenoj glavi.

Tek pogled na kolege i njihove zaleđene trepavice, obrve i kape, učesnici pohoda postaju svjesni činjenice da je temperatura barem 15 stepeni ispod nule!

-Treba planinariti još barem 10 sati dok se ne vratimo nazad u dom. Mnogi od nas bore se sa zimom i dvojbom odustati ili gurati naprijed. Ali, prve zrake sunca na Botinima, Zelenoj glavi, Otišu i ljubav prema planini guraju nas dalje. I sunce ipak počinje da nas grije. Nakon pet sati hoda i nekoliko predaha i kratkih pauza, stižemo pod sedlo između Otiša i Zelene glave. Tu krplje i štapove mijenjamo derezama i cepinima i nas 18 kreće polako ka vrhu. Sada je toplo, sunce nas grije, a mi skupa sa dva drugara psa koja nas prate još od doma, napredujemo polako kroz kuloar ka sedlu- nastavlja opisivati magični doživljaj Prenja alpinistica Sanja.

Izlaskom na sedlo, planinari odmaraju, a vodiči provjeravaju snijeg na sjevernoj strani stijene. Snijega je puno manje nego uobičajeno, ali je dosta tvrd sa kombinacijom leda.

Iznad sedla nakon što su fiksirali užad, do grebena ostaje oko 30-ak metara sa 5-6 metara nagiba preko 50°, uz to sunce grije ledeno-snježnu strehu i pomalo pada. Obzirom da je skoro 13 sati i da nepovoljni uslove za uspon prilično brojne grupu, te računajući potrebno vrijeme za povratak, vodiči odlučuju da obustave uspon.

Iako nisu stigli na sami vrh, nisu razočarani, jer poštuju planinu.

-Pohodi su zbog planine i uživanju u blagodatima koje nudi, a ne samo zbog vrha. Planina je tu za nas i ona neće pobjeći, voljeli ju ili ne. Ili će nas odbiti da joj se ne poželimo vratiti ili će u nama još više produbiti ljubav i vući nas da ju ponovo posjetimo, kada će nam ponuditi nove doživljaje i zadovoljstvo zbog pohoda. Najbitnije je da su učesnici ture sigurni - objašnjava Sanja planinarsko poimanje i uspona koji nisu završili dolaskom do samog vrha.

Ovo je za mnoge učesnike bio jedan od najtežih i najiscrpljujućih vikenda.

- U 12 sati čistog hoda, odnosno 15 sati između doma i povratka na Rujište proživjeli smo pretprošlog vikenda mnogo toga, naučili o sebi i drugima, uživali u prekrasnim krajolicima koje ovaj čarobni gorostas nudi. Ovo je jedan od vikenda za koje se živi, jer obogaćuje naš život i uvodi nas u neke nove spoznaje. A Prenj je definitivno čaroban zimi!- kaže na kraju razgovora Sanja Korać.

Prenj je planinski masiv smješten u sjevernom dijelu Hercegovine, u srcu dinarskih planina. Okružuju ga prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, rijeke Neretva, Neretvica, Ljuta, Drežanka i Bijela, te planine Visočica s istoka, Bjelašnica sa sjeveroistoka, Bitovnja sa sjevera, Čvrsnica sa zapada, Velež s juga i Crvanj s jugoistoka. U podnožju Prenja smještena su tri grada: Mostar, Jablanica i Konjic, brojna sela i zaseoci.

Za većinu ljubitelja prirode Prenj je po svojoj ljepoti posebna planina. Fotografije koje su učesnici januarskog uspona na Prenj ustupili Feni dočaravaju djelić zimske magije ovog gorostasa.

(Pogledajte fotografije na OVOM LINKU)

(FENA)

Rate this item
(0 votes)