Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo članove PIC-a da podrže žrtve u borbi za istinu Istaknuto

23 Feb 2017

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je članove Vijeća za implementaciju mira (PIC) da da podršku žrtvama u borbi za istinu i pravdu pred Međunarodnim sudom pravde.

Kako je navedeno u saopćenju, sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom podnošenja bosanskohercegovačkog zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, "Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu".

"Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtijev Srbije, je bio veto protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni veto zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije", istakli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pozvali su ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde.

Žrtve, prema njihovim riječima, u procesima kršenja međunarodog humanitarnog prava pred sudovima su zastupane od strane predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država.

"Licemjerno je reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustvaljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak Revizije pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve samo traže pravdu i istinu. Tražimo od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju Ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine", poručili su iz Udruženja i dodali da će "žrtve poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde".

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo