Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Okrugli sto u Tuzli: Islamska zajednica je najsigurnije utočište za mlade

, Published in BiH Featured

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH i Muftijstvo tuzlansko organizirali su u ponedjeljak 15. maja u Behram-begovoj medresu u Tuzli, okrugli sto pod nazivom „Mladi u džematu“ kojem je prisustvovalo 200 članova Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog.

Rad s mladima je jedan od temeljnih oblika islamskog djelovanja i odgajanja u džematu, pa i u Islamskoj zajednici uopće. Kroz rad sa omladinom odgajaju se buduće džematlije, mladi ljudi se uče konkretnom prakticiranju vjere u životu, povezuju se sa Zajednicom, povezuju se međusobno. Sve to zajedno jača Zajednicu u njezinoj sveukupnoj misiji. Cilj ovog okruglog stola bio je da ponudi nove ideje za aktivnije učešće i rad omladine u džematima.

Okrugli sto je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret Abdibegović koji je kazao da se ne može odvojiti džemat od mladih, niti se mladi mogu odvojiti od džemata. Organiziranje Zajednice, promjene i novi pristup će biti još jači ako se mladi uključe u strukturu džemata Islamske zajednice i ako daju svoj doprinos, kazao je Abdibegović.

Svoj rad na ovom okruglom stolu izložio je prof. dr. hafiz Aid Smajić koji je govorio o vrijednostima muslimanske omladine u BiH kao platformi za strateški rad s mladima. On je kazao da rad sa mladima u Islamskoj zajednici treba biti na sistemski postavljenom i temeljito pripremljenom omladinskom radu Islamske zajednice koji će, po mogućnosti, u saradnji s ostalim društvenim institucijama i agensima socijalizacije raditi na izgradnji poticajnog ali i sigurnog idejnog okruženja unutar kojeg će mladi, pod vodstvom kompetentnih omaladinskih radnika i radnica, moći, u svjetlu islama kao religije i svjetonazora, kritički propitivati, ali i uslovno kazano, samostalno odabirati između vrijednosnih i identitetskih alternativa okruženja u kojem žive.

O ulozi vjere u životu mladih govorio je mr. Aljo-ef. Cikotić koji je istakao da omladina traži žive uzore, oni gledaju u svog imama, one koji ih predvode.

„Mi živimo u vrijeme kada omladina traga za autoritetima, za onima koje će praktično slijediti i od kojih će učiti kako i na koji način da se ponašaju i koje vrijednosti da slijede. Vjera omladini budi ambicije, širi vidike, daje jasne smjernice, čini je stabilnom u porodici u džematu i zajednici. Čini da omladina svoje vrijeme provodi u sticanju korisnog znanja koje će potom pretvoriti u praksu,“ kazao je Cikotić.

Mr. Mirza Mešić, govoreći o džematu kao okviru za djelovanje mladih, je kazao da je mladima potrebno da imaju uz sebe nekoga će ko im na lahak i prijemčiv način objašnjavati vjeru, te ukazvati na njenu važnost i ljepotu.

To su, kaže Mešić, pored roditelja, njihovi muallimi, muderisi i imami, odnosno Islamska zajednica koja je pozvana da brine o svakom svom članu i pripadniku, a što je zadatak koji niti je jednostavan niti lahak. S druge strane, mladi Islamsku zajednicu moraju doživljavati kao najsigurnije utočište, kao Nuhovu lađu spasa, kaže Mešić.

Nakon ovih izlaganja uslijedila je diskusija tokom koje su mladi govorili o svojim vizijama, potrebama ali i poteškoćama i problemima na koje nailaze. Nakon diskusije i kraće pauze svoja izlaganja imali su mr. hfz. Harun-ef. Efendić i Haris-ef Mustajbašić.

Efendić je govorio o srednjoškolcima i studentima kao aktivnoj snazi Zajednice.

„Mladi su bivali i ostali temelj jednoga društva, tajna njegovih uspjeha, izvor njegove snage u suočavanju sa različitim iskušenjima i izazovima, nosioci njegovih vrijednosti, pesnica kojom se ono suočavalo sa negativnim pojavama unutar sebe i snaga kojom je kretalo u reforme i promjene. Svjesna ovog fakta Zajednica u mladima vidi realnu snagu koja će rješavati probleme vremena u kojem djeluje i vjerno ispuniti misiju koju je pred Bogom i ljudima na svoja pleća preuzela i za koju je odgovorna,“ kazao je Efendić.

Poseban doprinos okruglom stolu dalo je izlaganje Haris-ef Mustajbašića, glavnog imama Medžlisa IZ Zvornik, koji je predstavio iskustvo u radu s mladima u džematima ovog medžlisa i koji je mladima poručio:

„Ovo je vrijeme u kojem prosječnost ne prolazi nigdje. Ima puno svršenika fakulteta, a kada je konkurencija velika jedino rješenje je da budete najbolji. U životu će svako naći ono što bude tražio. Onaj ko bude tražio izgovor zašto nešto da ne uradi naći će ga, onaj ko bude tražio način kako da nešto uradi i on će ga naći. Svako će pričati svoju priču na kraju, a vi izaberite vašu,“ poručio je mladima Mustajbašić.

U završnoj besjedi, kojom je ovaj okrugli sto i zatvoren, dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, je prenio prisutnima selame muftije Vahid-ef. Fazlovića te je naglasio kako je jako važno povezivanje i zajedništvo, što je i jedan od ciljeva ovog skupa.

Okruglom stolu „Mladi u Džematu“ prisustvovali su direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, glavni imami s područja Muftijstva tuzlanskog, kooridnatori za rad sa mladima na nivou muftijstva Islamske zajednice, kao i koordinatori na nivou medžlisa ovog muftijstva, te oko 200 članova Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog. Moderator je bio dr. hafiz Edin Peštalić.

Rate this item
(2 votes)