Tuzla: Ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka Istaknuto

01 Jun 2017

Na svoj posljednji put, u Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji, danas su iz Komemorativnog centra Tuzla ispraćeni posmrtni ostaci devet Bošnjaka iz Zvornika ubijenih 1992. godine.

Na 19. kolektivnoj dženazi bit će ukopani Asim (Avdo) Buljubašić, Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, Šaha (Huso) Ajanović, Murto (Muzafir) Hajdarević, Meho (Ešef) Mustafić, Hasiba (Kadrija) Arifović, Hanifa (Salko) Hodžić,. Najmlađa žrtva je Jasmin (Hasib) Smajić, koji je u trenutku ubistva imao 19 godina, a najstarija Fatima (Mustafa) Hodžić, ubijena u 76. godini.

Naknadno će biti dodijeljeni bašluci već ukopanim, a nedavno identificiranim NN osobama. Radi se o Mehi (Ramo) Ahmetoviću, Hajrudinu (Jusuf) Jahiću i Muharemu (Halid) Kapidžiću.

"Ovi ljudi su nevine žrtve, ali oni znaju svoje ubice, svoje katile. Allah je naredio oku funkciju da prije nego što izgubi svoju funkciju, u slučaju ubistva, žrtva vidi ko ga je ubio i na Sudnjem danu oni će se susresti. Molim dragog Allaha dž.š. da im podari mjesto u dženetu, a u ovim mubarek danima, svima nama želim da nas Svevišnji učvrsti u dobrim djelima", poručio je Idriz efendija Memić.

Od 1992. do 1995. s područja Zvornika nestalo je ukupno 1.976 osoba, a 1.542 su identificirane. U Zvorniku i okolini otkriven je najveći broj masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo