Muftija banjalučki: Gradimo zajedništvo za bolju budućnost Istaknuto

25 Jun 2017

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić pozvao je danas, na Ramazanski bajram, da se gradi zajedništvo, jer samo na taj način, ocijenio je, može se graditi svjetlija budućnost.

Nakon Bajram-namaza u banjalučkoj džamiji Ferhadiji, muftija Kozlić je rekao da se nada da će i ova poruka Ramazanskog bajrama biti prihvaćena i da će naše društvo ići u pozitivnom pravcu.

Ferhadija je jutros bila puna vjernika, čime je ispunjen jedan od ciljeva njene ponovne izgradnje.

- Taj broj će se i povećavati. Bila je ispunjena vjernicima i za 27. noć ramazana. Bilo je puno i dvorište vjernika, što nas je pomalo iznenadilo. Ova džamija je takva da privlači vjernike sa svih strana, a ne samo one koji žive u Banjoj Luci - istakao je muftija Kozlić

Zadovoljan je što je Ramazanski bajram na području banjalučkog muftijstva protekao u najboljem redu i što su se sve vjerske aktivnosti odvijale po planu.

- Ramazan je prošao onako kako smo očekivali, u radosti. Nadam se da ćemo u budućnosti imati više lijepih trenutaka, kao što je i današnji dan - istakao je ef.Kozlić.

Ramazanskim postom se, napominje, čisti organizam od toksina, što je fizička korist, ali se, napominje istovremeno čisti i izgrađuje ljudska duša.

- To unutarnje pročišćenje treba da isijava, da se čovjek promijeni, da bude društveno korisniji, da gradimo, a ne da rušimo, da poboljšavamo naše i unutar nacionalne i među konkesionalne odnose, istakao je banjalučki muftija

- Na licu svih onih koji su postili vidi se radost - rekao je muftija Kozlić.

Vjernici, koji su jutros prisustvovali Bajram-namazu, istakli su da je to porodični praznik, praznik radosti, dobrih djela i razumijevanja.

Bajram-namazu u banjalučkoj Ferhadiji prisustvovali su vjernici iz svih krajeva BiH, a jedan od najstarijih Banjalučana bio je i Muhamed Ibrahimbegović.

Ovaj 88-godišnjak nije krio zadovoljstvo što je, nakon toliko godina, dočekao Ramazanski bajram u obnovljenoj Ferhadiji u Banjoj Luci.

Čestitke u povodu Ramazanskog bajrama uputili su zvaničnici RS-a.

(FENA)

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo