Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Porezna uprava FBiH: Ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani

, Published in BiH Featured

Porezna uprava Federacije BiH je 13. i 14. jula 2017. godine izvršila ukupno 345 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost.

U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 165 neprijavljenih radnika, 109 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 32 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 35 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 65 objekata i u 198 slučajeva izdati su prekršajni nalozi, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 501.850,00 KM, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Inspekcijski nadzor u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U saopćenju Porezne uprave se navodi i da je zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora u Visokom i Travniku bila neophodna intervencija pripadnika policijskih uprava Visoko i Travnik. 

 

- PRIJAVE ĆE SE TEMELJITO RAZMOTRITI

"Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.  Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…. a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata."

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, a sve prijave će se "ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika."

 

- OVO JE VAŠA DOMOVINA

U saopćenju se dalje navodi:

"Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavaju svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu."

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

"Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i ne plaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odaziv nije „cinkarenje“. Oni koji to nazivaju „cinkarenjem“ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca.

Upućen je poziv i računovođama i revizorima da Upravi prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti.

"Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštite sebe i profesuju koju obavljate. Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja."

 

- NEOPHODNA SINERGIJA

U saopćenju se naglašava da države koje nemaju uređen porezni sistem su na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

"Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi?

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:


- e-maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,
- putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
- putem besplatnog poziva 080 020 333, i
- putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“.


                                                                 

Rate this item
(0 votes)