U Sarajevu otvorena 13. manifestacija "Selam, ya Resulallah" Istaknuto

21 Nov 2017

Tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ”Selam, ya Resulallah”, 13. po redu, otvorena je sinoć u Sarajevu svečanim programom održanim na platou ispred Baščaršijske džamije. Manifestacija je počela podjelom šerbeta, kolača i kafe posjetiocima.

Otvorenju su prisustvovali brojni posjetioci te muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, glavni imam Medžilsa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović, ataše za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegopvini Hasan Atli, sarajevski imami, članovi hora Medžlisa i brojni drugi gosti.

 

Glavni imam ef. Dautović je u obraćanju zvanicama naglasio trinaestogodišnji kontinuitet ove manifestacije koja je ponudila odlične programe, kako je ocijenio. I ove godine je cilj podsjetiti na zavjet poslaniku Muhammedu a.s., koji vjernici ponavljaju različitim formama ibadeta jer je to ujedno zavjet Allahu dž.š. o jačanju ljubavi i predanosti Njemu.

Ovogodišnja manifestacija “Selam ya Resulallah” ponudit će bogat kulturno-vjerski program sve do 15. decembra, najavljeno je na otvorenju. Između ostalih sadržaja, planirano je učenje mevluda, održavanje prigodnih predavanja, tribina, programa za mlade i najmlađe. Za sutra je najavljeno predavanje akademika Rešida Hafizovića u Gazi Husrev-begovoj bibliotci.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo obilježava ovom manifestacijom rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., promovirajući univerzalne islamske vrijednosti - ljubav, solidarnost, altruizam, volonterizam, kojima je učio i na njih pozivao Poslanik, a.s.

Bogatstvo programa manifestacije, koji će biti realiziran u hidžretskom mjesecu rebiul-ewwelu, najavili su na pres-konferenciji u petak glavni imam ef. Dautović i njegov zamjenik i koordinator projekta Malik ef. Šljivo.

“Manifestacijom promoviramo život Poslanika a.s., a cilj nam je više govoriti o Poslaniku kao o radosnoj vijesti. On je donositelj radosne vijesti, ljubavi, međusobnog povjerenja, poštovanja, tolerancije. Nagovijestio je novi pogled na život, novi način promišljanja svijeta i života”, rekao je Dautović.

Više od 30 programa čiji učesnici će biti oko 250 eminentnih stručnjaka vjerskih i društvenih oblasti, bit će realizirano na različitim lokacijama u Sarajevu.

Gazi Husrev-begova biblioteka bit će mjesto najavljenih predavanja profesora Fakulteta islamskih nauka Rešida Hafizovića, Halila Mehtića i Nusreta Isanovića te predsjednika Diyaneta Turske Kadira Dinča, dok su radi aktivnog učešća mladih u programima, organizirani mektebski dani, kao i kviz znanja.

Najavljeni su i druženje sa Sulejmanom Bugarijem, Ammarom Bašićem, Emirom Hadžihafizbegovićem, a u okviru toga bit će uručene nagrade s javnog konkursa za najbolju fotografiju koja je inspirisana Poslanikom a.s.

Bit će upriličena i izložba o radu i djelovanju Abdulaha ef. Ganića, potom izložba mi’radžnama u Brusa bezistanu, koja je već bila postavljena u Medini, kao i promocija karte Zaboravljeno nasljeđe islamske civilizacije, kviz za omladinu, otvoreni mektebski dan, večer sa Fatom Orlović.

Posebna svečanost su mevludi koji će tradicionalno biti organizirani diljem BiH. Centralna mevludska svečanost će biti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

 

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo