Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ahmići: Da se ne zaboravi i ne ponovi

, Published in BiH

Ahmići su malo selo u srednjoj Bosni. Ubijeno je 116 osoba. To je bio najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ti zločini bili zločin protiv čovječnosti, a jedan od izvršitelja ove akcije Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Pokolj su otkrili mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart.

U petak, 16. aprila, u 5.30 ujutro, HVO je istovremeno napao naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Hrvatski stanovnici tih sela su pravovremeno upozoreni o napadu, a neki su čak i sudjelovali u njemu. Hrvatske žene i djeca su evakuirani dan prije borbi.

Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima, piše Historija.ba.

Prema Centru za ljudska prava u Zenici, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180.

Počinitelji su bili pripadnici sljedećih jedinica: Anti-teroristička bojna Vojne Policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada "Nikola Šubić Zrinski".

Za ovaj zločin osuđeni su: Dario Kordić (25 godina zatvora), Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivnje. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.

Za zločin u Ahmićima izvinjenje je dao i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović:

"Svi smo se ovdje ujedinili u želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i kažemo nikad više... Ovdje su narodi jako puno propatili i zaslužuju bolju budućnost".

- Poslije ezana, čuli smo kratke rafale

U Udruženju građana žrtava rata "16. april" ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena. Nezadovoljni su i dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za stradanje u Ahmićima, a Bilić ističe kako su, većinom, izrečene presude po komandnoj odgovornosti, a ne direktnim izvršiocima.

Zločin u Ahmićima je preživio Hazrudin Bilić. Njegov i život njegove porodice je, kaže, spasila činjenica da je tog jutra ustao rano, kako bi klanjao sabah namaz.

- Poslije ezana, nije prošlo nekih četiri ili pet minuta, čuli smo dva ili tri kratka rafala. Zatim je s druge strane počeo pucati PAT po džamiji. U tom momentu je najteže bilo da shvatim šta je počelo. Vratio sam se kući. Imao sam trudnu suprugu i dijete od četiri i po godine. Imali smo i neke izbjeglice iz Krajine kod sebe. Zgrabio sam dijete i povukli smo se u podrum. Uspio sam se samo spasiti jer sam ustao rano. Da nisam, danas ne bih bio ovdje – kaže Bilić.

On ističe da u Ahmićima nije bilo niti jedne vojne jedinice, niti jednog vojnog objekta, te, samim tim, niti jedan legitiman vojni cilj.

- Oni su htjeli ovdje napraviti etničko čišćenje, napraviti zločin da bi se ostali uplašili i pobjegli. Mislim da je krajnji cilj, a politika takva je i danad živa, a to je stvaranje "velike Hrvatske" i paradržave Herceg-Bosne – izjavio je.

Ono što ih najviše boli jeste negiranje zločina te slavljenje onih kojih su ih počinili, poput osuđeno ratnog zločinca Darija Kordića.

- Dođe predsjednica Republike Hrvatske ovdje, kao da odaje počast žrtvama, a čitave dvije godine lobira za te koji su počinili to. Kako se to zove? Je li to licemjerje? To je klasični primjer licemjerja. Nismo ništa tražili od nje. Ona ide po svijetu da lobira za te ratne zločince, kako oni nisu to uradili, kako nisu krivi, a onda dođete da se poklonite onima koje su ti njeni ratni zločinci ubili- Oni su za njih heroji – kazao je Berbić za Faktor.

Kosti 29 ubijenih mještana Ahmića ni danas nisu pronašli, a komšije Hrvati, koji bi mogli znati gdje se nalaze, o tome ćute.

- Ja mislim da ovdje Hrvati sa nama ne žele da žive. Ja se pitam zašto. Ništa im uradili nismo. Meni je Hrvat bio vjenčani kum. Nisam bio opterećen nacionalizmom. Imam osjećaj da je u Bosni samo za Bošnjake bilo bratstvo i jedinstvo, da smo ga mi prihvatili i živjeli ga – zaključuje Bilić.

- Da se ne zaboravi i ne ponovi

S porukom "Da se ne zaboravi i ne ponovi", u selu Ahmići kod Viteza jučer je obilježena 25. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Organizator obilježavanja su i ove godine bili Medžlis Islamske zajednice Vitez i UGŽR „16.april“ Ahmići.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u prisustvu federalnog premijera Fadila Novalića, premijera SBK Tahira Lende, načelnika Općine Busovača Asima Mekića i drugih zvanica, položio je oko 12.30 sati cvijeće na spomen obilježju ubijenim mještanima Ahmića kod donje džamije u selu.

Na šehidskom mezarju je proučena zajednička molitva za sve šehide Viteza. Nakon toga u džematu Ahmići u gornjoj džamiji poslije zajedničkog klanjanja podne-namaza, proučena je dova za duše šehida Ahmića, a koji su učili imami Medžlisa IZ Vitez i muftija travnički.

BIR/Agencije

Rate this item
(1 Vote)