Esad Zgodić: ZAVNOBiH nije bio isključivo komunistički Istaknuto

22 Nov 2018
Esad Zgodić: ZAVNOBiH nije bio isključivo komunistički BIR/S.S.

Danas je na Fakultetu političkih nauka održano tradicionalno javno predavanje povodom Dana državnosti BiH o temi „Poruke ZAVNOBiH-a“. Profesor emeritus Esad Zgodić je predstavio okolnosti sazivanja Vijeća i njegov značaj za Bosnu i Hercegovinu.

Fakultet političkih nauka na ovaj način Dan državnosti obilježava već dvadeset godina, rekao je za radio BIR dekan Šaćir Filandra.

Fakultet političkih nauka tradicionalno posljednjih dvadeset godina obilježava Dan državnosti BiH prigodnim programom, to su uglavnom predavanja istaknutih društvenopolitičkih radnika ili znanstvenika različitih ideoloških političkih usmjerenja. Tu tradiciju nastavljamo i danas - rekao je dr. Filandra.

Dr. Zgodić je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, govoreći pred studentima i osobljem faluteta objasnio šta je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine koje je zasijedalo 25. novembra 1943.godine, ko ga je osmislio, formirao i sazvao, šta mu je prethodilo i do kakvih je zaključaka došlo te šta je uslijedillo nakon zasijedanja.
Rekao je da odluka o sazivanju ZABNOBiH-a i njegovi zaključci nisu doneseni negdje izvana nego da iza njega stoje partizani i njihova borba.

Naglasio je da je legitimitet ZAVNOBiH-a činila antifašistička borba a da je ideja o njegovom sazivanju potekla od Josipa Broza Tita. Govoreći o sastavu učesnika ZAVNOBiH-a ustvrdio je da nije bio isključivo komunistički kao što nije bila ni antifašistička borba.

Za sazivanje ZAVNOBiH-a kao i njegove odluke dr. Zgodić smatra da su revolucionarne jer ne priznaje dotadašnji nepovoljni položaj BiH u Kraljevini Jugoslaviji kao bezlične pokrajine bez političkog i pravnog subjektiviteta, bez priznanja historijskog individualiteta identiteta, te odbacio pregovore o njenom raspračavanju.

Na predavanju o porukama ZAVNOBiH-a emeritus Esad Zgodić je ukazao da se radi o centralnom političkom predstavničkom tijelu BiH, prvom od vremena Austrougarske, te da konstituira federalnu državu. Za zasijedanje AVNOJ-a koje je uslijedilo odmah nakon ZAVNOBiH-a, rekao je da je donio odricanje pretenzija i aspiracija starih politika prema teritorijama BiH, odricanjem drugih zemaljskih antifašističkih vijeća.

Profesor Zgodić je podsjetio da je prvo međunarodno priznanje BiH kao zasebne federalne jedinice došlo od Zemaljskog antifašističkog vijeća Hrvatske. Napomenuo je da države nema bez međunarodnih priznanja.

Radio BIR

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo