Obilježena 26. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuči Istaknuto

08 Dec 2018

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i brojni građani i saborci obilježili su danas 26. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i godišnjicu pogibije Smaila Smaje Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost", te pomoćnika komandanta za bezbjednost Feriza Tumbula i komandira četa Senada Čolića i Nusreta Brkića.

Rahmetli Šikalo bio je komandir Vojne policije Druge motorizirane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH.

Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede 1992.godine, a posljednji kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama.

“Imao je svega 25 godina, a dokazao je da je volio svoju državu više nego sebe. Gazija poput njega i svi ostali koji su dali živote za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu nas obavezuju da ih nikad ne zaboravimo”, rekao je ovom prilikom ministar Fišo.

Obilježavanju godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije komandanta Šikala prisustvovali su brojni građani, rodbina i prijatelji poginulih i preživjelih boraca Armije RBiH.

U ponedjeljak, 10. decembra, u 18.00 sati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad biće održama Akademija-veče poezije posvećena Smailu Šikalu.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo