Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Udruženja žrtava pozvala pravosuđe da kazni zločince koji su ubijali građane Sarajeva

, Published in BiH Featured

Nekoliko udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini, povodom 9. januara, podsjetili su na opsadu Sarajeva, najdužu u historiji modernog ratovanja, i pozvali pravosuđe BiH da se kazne svi koji su skoro četiri godine ubijali građane Sarajeva.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, porodica nestalih općine Ilijaš, porodica nestalih općine Vogošća i Udruženje civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, podsjetili su na "Deklaraciju o proglašenju tzv. Srpske Republike u BiH", 9. januara 1992. godine, u tački VII u kojoj je navedeno "Sjedište organa Republike je u Sarajevu".

Podsjetili su i da je "nakon 27 godina velikosrpski san o Sarajevu kao glavnom gradu tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine dobio epilog u jednom drugom gradu - Den Hagu, pred međunarodnim sudom za ratne zločine, gdje su kao zločinci presuđeni glavni organizatori i realizatori navedene deklaracije".

"Šta su uradili zločinački umovi sa gradom kojeg su planirali za glavni grad svoje fantomske države najbolje govore haške presude. Sud u Hagu je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u opsadi Sarajeva koji je potekao od političkog i vojnog rukovodstva Srba i koji je za prvenstveni cilj imao širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva, putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja i da je taj plan uključivao počinjenje djela ubistva, mučenja, terorisanja i protivpravnih napada na civile-građane Sarajeva", saopćeno je u zajedničkom saopćenju nekoliko udruženja.

Sud u Hagu je, podsjetili su, zaključio da su sarajevski civili bili meta namjernih napada.

"Ljudi su napadani dok su bili na sahranama, u kolima hitne pomoći, tramvajima, autobusima ili na biciklima. Napadani su dok su obrađivali baštu, kupovali na tržnici ili čistili gradske ulice. Djeca su bila meta napada dok su se igrala ili šetala ulicama. Napadi su uglavnom poduzimani danju i nisu bili odgovor ni na kakve vojne prijetnje. Napadači su u većini slučajeva mogli jasno vidjeti da su se njihove žrtve bavile svakodnevnim civilnim aktivnostima", istakli su iz udruženja žrtava.

Sud u Hagu, ističu, zaključio je da je civilno stanovništvo Sarajeva bilo izloženo uslovima ekstremnog straha i nesigurnosti, koji su, uz nemogućnost napuštanja grada, za posljedicu imali "duboke i neizlječive duševne ožiljke".

U opkoljenom Sarajevu, podsjetili su, ubijeno je 1.601 dijete, odnosno svaki dan opsade u prosjeku po jedno. U opkoljenom Sarajevu ubijeno je oko 11.500 civila, tj. dnevno osam osoba.

"Skoro četiri godine oružane opsade glavnog grada evropske države ostaće zabilježeno u analima ljudske povijesti kao najveća sramota civiliziranog svijeta koji je bez imalo grižnje savjesti svakodnevno gledao krvavi pir u režiji Slobodana Miloševica, Radovana Karadžića i njihovih ubica", poručili su iz udruženja.

Posebno nakon zatvaranja Haškog suda pred očima međunarodne i domaće zajednice dešava se, poručili su, "druga civilizacijska sramota, nova druga opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine".

"Dešava se pravosudna opsada glavnog grada. Pravosuđe Bosne i Hercegovine nije istražilo niti jedan zločin, a onda shodno tome u BiH ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva, iako je Haški sud presudio i Karadžića, Ratka Mladića, Stanislava Galića, Dragomira Miloševića i optužio Slobodana Miloševića za zločine u Sarajevu i utvrdio zločinačke poduhvate da se grad Sarajevo i građani izbrišu sa lice zemlje. Pravosudna okupacija Sarajeva štiti snajperiste, minobacačlije, topnike, štiti njihove komandante, štiti ubice nas i naše djece", naglasili su iz udruženja.

Podsjetili su da su oni koji su držali pod opsadom i ubijali Sarajlije i dalje među nama, zaštićeni.

"Želimo da vidimo lica monstruma koji su snajperima ubijali našu djecu, monstruma koji su svakodnevno povlačili okidače na artiljeriji, ali i one koji su svakodnevno naređivali ubistva i to prikrivali. Tražimo da se pravosudna opsada BiH pravosuđa okonča i ne samo da se procesuiraju odgovorni, nego i da se prestane pravosudnom opsadom nametati narativ kojeg su ubice pokušale nametnuti u Hagu govoreći da smo mi krivi što smo živi i da nas niko nije ubijao, nego smo mi čak okrivljeni kao uzroci njihovog zločina", poručili su iz nekoliko udruženja.

Podsjetili su pravosuđe u BiH na one koji su im danas glavni svjedoci i izvori informacija šta je zaključio Haški sud u svim presudama.

"Prilikom donošenja zaključaka, sudije su pažljivo ocijenile iskaze bivših vojnika i oficira Srpsko-romanijskog korpusa koji su negirali da je namjerno gađanje civila u Sarajevu snajperima bilo praksa. Sudije su zaključile da je 'to negiranje neodrživo i da se u potpunosti kosi s realnošću na terenu'. Sudije su smatrale da su 'iskazi tih svjedoka služili njihovim interesima i da su bili neiskreni i lažni'. Sudije odbacuju iskaze svjedoka odbrane da snage SRK-a nisu namjerno gađale civile u Sarajevu i da civili nisu bili žrtve neselektivne ili nesrazmjerne vatre", saopšteno je.

Iz udruženja pozivaju pravosuđe BiH, prije svega istražno - tužilačke organe, da hitno prekinu pravosudnu opsadu Grada Sarajeva i prekinu drugu civilizacijsku sramotu koja se dešava ovom gradu. Pozivaju i da se kazne svi koji su skoro četiri godine ubijali građane Sarajeva.

Također, pozivaju ih i da prestanu prekrajati pravosnažno sudski utvrđene činjenice u Haškom sudu. Pozivaju i dio međunarodne zajednice koja boravi u BiH i koja se bavi pravosuđem u BiH da promijeni svoju politiku i da se u strategiji progona ratnih zločinaca formira poseban tim za Sarajevo imajući u vidu da EU izdvaja ogromna sredstva za istražno-tužilačke organe u BiH i da se hitno angažuju tužioci i Istražitelji Haškog suda koji su vodili procese protiv Galića, Dragomira, Miloševića i druge procese pred sudom u Hagu u kojima se dokazivao zločin nad civilima grada Sarajeva.

 

Rate this item
(0 votes)