Predstavnici boračkih udruženja USK razgovarali s resornim ministrom (VIDEO)

08 Feb 2019

Mi ne želimo u politiku niti politika treba u naša udruženja, ono što je potrebno je poštivanje Zakona o dopunskim pravima boraca na kantonalnom i federalnom nivou - mišljenje je koja su danas predstavnici boračkih udruženja iznijela ministru za boračka pitanja u Vladi USK Erminu Zuliću.

Da je politika ali i ukupna situacija ključna i za tu populaciju pokazuju konkretni podaci o odlasku djece boraca koji su poginuli braneći ovu zemlju.

Predsjednica Udruženje porodica šehida i poginulih boraca USK Nevzeta Mujčinović izjavila je da je njihov najveći problem zapošljavanje djece poginulih boraca, ali da je i te djece sve manje jer napuštaju zemlju za koju su njihovi očevi dali svoje živote.

- U prošloj godini otišlo je 1.222 djece - precizirala je Mujčinović.

Iako je prošle godine veći broj njih dobilo priliku za volontiranje i polaganje strucnih ispita u nadi da će lakše naći posao i ostati u ovoj zemlji, statistike su poražavajuće. Radi promjene negativnog stava koji je sve izraženiji u Ministartsvu za boračka pitanja najavljuju veći angažman u budućnosti, od izgradnje spomen obilježja, muzeja, do aktiviranja mladih kako bi se očuvalo sjećanje na sve važne datume naše novije historije.

Ministar Zulić rekao je da će to ministarstvo pokrenuti postupak za izmjenu zakona o dopunskim pravima boraca i donošenje zakona o značajnim datumima.

Upravo obilježavanje značajnih datuma razlog je velikog ogorčenja pripadnika boračkih populacija čija udruženja jednostavno finansijski ne mogu osigurati prisustvo svojih članova na određenim manifestacijama.

Sead Draganović iz Unije veterana USK kazao je da je tužno gledati obilježavanja po Bužimu gdje samo političari stoje a veterani ne mogu nigdje.

Po riječima ministra Zulića, u ovoj godini plan je izmiriti nastala dugovanja te pokušati u pripremama za ovogodišnji budžet naći rješenja kako bi 14 boračkih udruženja moglo adekvatno funkcionisati.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo