Prijedor: Na ulazu u Čaršijsku džamiju ispisane uvredljive poruke (AUDIO) Istaknuto

06 Mar 2019

Na ulazu u harem i na garaži Čaršijske džamije u Prijedoru u utorak su osvanuli uvredljivi natpisi s nacističkim porukama.


Omer ef. Redžić, imam Čaršijske džamije o napadu na džamiju u Prijedoru za radio BIR je rekao da se radi o još jednom dokazu da društvo u tom gradu i entitetu i dalje treba nastojati da promijene svoj odnos prema povratnicima Bošnjacima.

Ovakve poruke ne dorpinose ni suživotu niti bilo čemu u ljudskoj komunikaciji. - poručio je efendija Redžić izražavajući nadu da će nadležne ustanove dati maksimum u angažmanu da pronađu počinioce.

Takođe očekuje reakcije nevladinih i svih drugih organizacija i institucija koje će osuditi ovakav čin, zajedno sa Pravoslavnom crkvom.

"U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprečavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom", poručili su iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor.

Oštro su osudili ovakve vandalske činove s izljevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru te pozvali sve vladine i nevladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom sprečavanju u budućnosti.

"Tražimo od nadležnih organa da provedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprečavanja ovakvih radnjih ubuduće. Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014., ali nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće", naveli su iz Medžlisa.

Takvima poručuju da ih ne mogu zastrašiti i da će idalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo