Memorijalni centar i muzej genocida u Velikoj Britalniji posvećen Srebrenici Istaknuto

10 Jun 2019

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u Sarajevu razgovarao sa Waqarom Azmijem, osnivačem i predsjednikom Fondacije "Remembering Srebrenica“ iz Velike Britanije, koja njeguje sjećanje na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Salkić i Azmi su razgovarali o projektu izgradnje međunarodnog memorijalnog centra i muzeja genocida u Velikoj Britaniji, koji bi bio posvećen genocidu u Srebrenici. Entiteski potpredsjednik je iskazao veliku podršku ovome značajnom historijskom projektu, te poručio da primjer rada i angažmana Fondacije "Remembering Srebrenica“ treba primijeniti i u drugim zemljama širom svijeta.

Također, naglašeno je da je potrebno iskoristiti iskustva ove fondacije u razvoju, jačanju i međunarodnom pozicioniranju Memorijalnog centra Potočari, za što je iskazan interes, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

-Zajednički smo konstatovali da je danas u civiliziranom svijetu neprihvatljivo negiranje genocida u Srebrenici, veličanje ratnih zločinaca i pokušaj mijenjanja historijskih činjenica koje su utvrđene međunarodnim presudama. Komisija Vlade entiteta RS za Srebrenicu je klasičan primjer te prakse. Smatramo da je ovakva praksa opasna i da svijet mora naći načina da zabrani negiranje genocida, te da se sankcionišu svi oni koji veličaju ratne zločince – istakao je Salkić.

Evropa, ali i cijeli svijet, takve pojave, kako dodaje, ne smiju tolerisati.

-Mi ćemo u budućnosti ojačati našu saradnju sa izuzetno važnom Fondacijom "Remembering Srebrenica“, kojoj ćemo dati svaku podršku u skladu sa našim mogućnostima. Gospodinu Azmiju se zahvaljujem za sve što je do sada učinio i što čini sa svojim saradnicima na njegovanju sjećanja na genocid u Srebrenici - dodao je Salkić.

Ta Fondacija je dala, naglasio je, nemjerljiv doprinos čiji je rezultat činjenica da se na više od 1.000 mjesta širom Velike Britanije obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, uključujući i mnogobrojne škole gdje hiljade djece uči o genocidu, te se organizuju posjete Potočarima i Srebrenici.

-Obilježavanja, koja cijelom svijetu predstavljaju događaje iz jula 1995. godine u Srebrenici, uključuju najviše predstavnike vlasti u Velikoj Britaniji, institucije, slične organizacije, škole, vjerske objekte i društvene centre, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo