Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović otvorio 16. sportske igre RVI FBiH

, Published in BiH Featured

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović svečano je danas u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici otvorio 16. sportske igre ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine, na kojima sudjeluje sedam kantonalnih ekipa i oko 350 učesnika.

Dvodnevne Igre počele su jutarnjim defileom učesnika kroz grad te polaganjem cvijeća na Spomen obilježju "Kameni spavač", gdje su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast žrtvama iz proteklog rata.

- Predstavlja mi izuzetnu čast da mogu biti pokrovitelj i da mogu otvoriti 16. sportske igre RVI FBiH. Ovaj događaj ima veliku simboliku, koju treba prepoznati...Ovo su sportske igre onih koji su, uz naše bosanske šehide, poginule borce najzaslužniji za slobodu koju mi danas imamo u našoj domovini BiH. Ovo su sportske igre ljudi koji su dali svoje dijelove tijela, svoje zdravlje za slobodu ove zemlje - poručio je Džaferović, koji je unaprijed čestitao pobjednicima, ali je dodao kako su, za njega, svi učesnici ujedno i pobjednici.

- Pobjednici ste bili onda, kada je bilo najpotrebnije. Kada se branila BiH. Dragi prijatelji, mi danas izgrađujemo cjelovitu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda, borimo se za evropski i NATO put, prijateljske veze sa svim ostalim svijetom - napomenuo je Džaferović.

On je sportistima, za koje je kazao kako su primjer da se mogu postići izvanredni rezultati na međunarodnoj sceni, poručio kako još nije završena borba za „normalnu“ BiH te kako je nedopustivo da neki demobilizirani borci, koji su ušli u pozne godine, nemaju elementarne uslove za život.

Te bi nepravde, kazao je Džaferović, trebao ispraviti novi federalni zakon.

Svečanosti su prisustvovali i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç te šef turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis, zatim federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kantonalni ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, zenički gradonačelnik Fuad Kasumović...

- Republika Turska je jedan od najbližih i najprisnijih prijatelja BiH. Osjećamo se jako počastvovano i sretno što smo zajedno sa vama u ovakvim, svečanim danima - kazao je ambasador Koç, koji je dodao kako jako dobro znaju ko je bio uz njih 15. jula 2016. godine, kada je u toj državi pokušan državni udar.

- Dragi veterani, stabilnost Turske je i stabilnost BiH. Stabilnost BiH je i naša stabilnost - poručio je Koç, koji je dodao kako niko neće moći uskratiti bratstvo te dvije države, zbog čega i jesu danas u Zenici, gdje je u holu Arene izložena i izložba fotografija o događajima u Turskoj iz jula 2016. godine.

- Mi smo ovdje, poručujemo im da mi nismo teroristi. Bosne je bilo, ima je i biće je - poručio je negatorima genocida u Srebrenici predsjednik Saveza RVI FBiH Sead Delić, kojeg su pogodila izvještavanja nekih medija iz Srbije, kao i izjave političara iz te zemlje.

Prisutne je pozdravio i ministar Bukvarević.

- Meni je pripala čast stojati danas pred herojima odbrane BiH. Vlada i ministarstvo imaju trajnu obavezu da podržavaju ovakvu manifestaciju - poručio je Bukvarević, koji je napomenuo kako su pripadnici Armije BiH pripadali oslobodilačkoj, narodnoj i antifašističkoj borbi.

Pokrovitelji takmičenja su Federalna vlada te Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, zatim Vlada ZDK i resorno ministarstvo za boračka pitanja.

Nakon svečanog otvaranja, bit će odigrana i revijalna malonogometna utakmica ekipe RVI FBiH protiv pripadnika Turske vojne misije i Ambasade te zemlje u BiH, a zvanični sportski program, na više lokacija u gradu, počinje u 14 sati.

Takmičenje u ribarenju bit će održano na stazi u Drivuši; u streljaštvu u Domu strijelaca; u bacanju kugle i pikadu na Atletskom stadionu Kamberovića polje, dok će se na terenima u Areni održati takmičenja u šahu, stonom tenisu, sjedećoj odbojci i malom nogometu.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)