Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Hutba Vojnog muftije Hadisa-ef. Pašalića

, Published in BiH Featured

Hutba Vojnog muftije Hadisa-ef. Pašalića

(Igman- mjesto dove i nade u ljepšu budućnost)

 

Centralna džamija u Hadžićima

27.06.2019. godine

 

أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ  بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Koji nas u Časnom Kur'anu podsjeća: „Kada te upitaju o Meni Moji robovi, ti im reci da sam Ja blizu, uslišavam dovu onoga koji moli kada Me zamoli, pa nek se i oni Meni odazovu i neka Me vjeruju, ne bi li na Pravom putu bili!“ (El-Bekare, 186.)

Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, a. s., koji je rekao: „Divna li su oružja vjernikova: strpljenje i dova. Dova će vam koristiti da ublažite nesreću koja vas je pogodila kao i da spremno dočekate nesreću koja vas još nije pogodila. Zbog toga, Allahovi robovi, obraćajte se Allahu dovom. Zaista čovjeku, zbog grijeha koje čini, može biti uskraćena nafaka. Sudbinu ne može spriječiti ništa drugo osim dove, dok život ne može produžiti ništa drugo osim dobročinstva.“

Draga braćo!

''Za svaki poziv 'Allahu', postoji bezbroj onih: Tu sam, od Mene.''

Naš Časni Kur'an, knjiga je dova. Dova je kur'anski lijek. Prva kur'anska sura, Fatiha, dova je. Njome molimo Uzvišenog Allaha da nam ukaže na Pravi put, i da nas sačuva srdžbe i zabluda. Dvije posljednje sure u Kur'anu su također i dove. U njima se traži utočište kod Allaha i zaštita od belaja. Kur'an je, dakle, počeo dovom, u sebi sadrži mnoštvo dova i završava dovom. A ona, kao ibadet, datira još od prvog čovjeka, Adema, a.s.

Naš Poslanik Muhammed, a.s., preporučuje: „Molite Allaha da vas sačuva teških nesreća, tragičnih posljedica zle sudbine i da se neprijatelji vašim zlom ne naslađuju.“

U namazu, koji je također dova, ali i izvan njega, vjernik moli Uzvišenog Allaha za svoje potrebe i želje. Dova je ibadet koji simbolizira našu poniznost, pomoć, uspjeh i ljubav.

Dova i rad u ime Uzvišenog Allaha, nerazdvojni su. Svaki musliman svojim riječima može moliti Uzvišenog Allaha, uz uvjet da ne moli za grijeh ili štetu drugome.

Dove se izgovaraju u raznim prilikama i na raznim mjestima. Izgovaraju se prilikom vremenskih nepogoda: poplava, suša, zaraza. Izgovaraju se i prilikom ratova, neimaštine i u drugim sličnim prilikama. Dove okupljaju vjernike na zajedničku molitvu. Božiji poslanik, Muhammed, a.s., je izlazio sa svojim sljedbenicima na jedan brežuljak Medine, da uputi dovu za kišu. Mjesta na kojima se zajednički uče dove, u našoj tradiciji poznata su kao dovišta. To su posebna mjesta za upućivanje dove i datiraju od davnina.

Braćo u vjeri,

Okupljeni danas ovdje, u ovoj džamiji, u mubarek danu džume, podsjetit ćemo se na jedno od naših dovišta – ono na Igmanu – svjesni da dovišta ne izgrađuju Bošnjake iznutra, kao vjernike, jer islam od njih ne traži da ih posjećuju. Dovišta su međaši koji Bošnjake određuju u odnosu prema njihovom izvanjskom okruženju. Odlaskom na dovišta Bošnjaci, s jedne strane, svoje okruženje podsjećaju da su ove prostore nastanjivali davno prije Osmanlija i da imaju puno pravo na zemlju Bosnu i nakon njih. S druge strane, insistiranjem na posjećivanju dovišta, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokazuje da neizmjerno cijeni i poštuje one koji su žišku islama donijeli i predali Bošnjacima u amanet.

I dovište na Igmanu uz Ratnu džamiju na Igmanu, izgrađenu rukama branilaca – prvu zvanično otvorenu džamiju u međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini – svjedoči da se na ovim prostorima vodila borba za očuvanje islama i opstanak muslimana. Dovišta su nam dar za očuvanje sjećanja i tradicije bez kojih nema razvoja svijesti o postojanju i čuvanju domovine. Svjesni situacije koja naše društvo tišti, okruženja u kojem se nalazimo, izazova i problema koji su svakodnevni, dova je tu da kroz molbu Uzvišenom Allahu zatražimo oprost za grijehe, da odagna brige, da nam pokaže put spasa, i da u zajedništvu pomognemo jedni druge. Upravo u iskušenjima ljudskog djelovanja dove nas snaže i jačaju u pomaganju drugima.

Draga braćo,

Za prosperitetnu zemlju, svi moramo ulagati maksimalan napor, a potom upućivati dove Uzvišenom za pomoć, i stalno imati na umu da je na Igmanu, kao i na drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine prolivena šehidska krv za odbranu dina i domovine. Zato sve vas, čestite muslimane, i vaše porodice pozivam da zajedno, u četvrtak 01. augusta, u Ratnoj džamiji, nakon akšam-namaza, proučimo hatmensku dovu našim šehidima i poslušamo vaz našeg Enver-ef. Hošića, a sutradan, od 11.30 sati, poslušamo prigodan program koji će izvesti vojni imami i imami MIZ Sarajevo. Hutbu će tog dana kazivati reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein-ef. Kavazović, a Dovu za Domovinu učiti glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer-ef. Camić, koji će također sa mrežom mladih ovog i MIZ Bijeljina učestvovati u programu prije džuma-namaza. Istog dana, od 16:00 sati bit će upriličen kulturno-umjetnički program na Velikom Polju.

Svoju današnju hutbu završit ću dijelom teksta iz „Dove za Domovinu“ koju ćemo narednog petka, akoBogda, zajedno u cjelosti proučiti nakon džuma-namaza na Platou Ratne džamije:

Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini. (Amin.)

Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti Domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao - da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. (Amin.)

Amin, ja Rabbe-l-'alemin.

 

Rate this item
(0 votes)