Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

 

Slušajte uživo

GO SDA: Politika M. Dodika je štetna za državu i sve njene narode i građane

, Objavljeno u BiH

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) je danas na održanom zasjedanju Glavnog odbora (GO) ocijenio štetnom za državu i sve njene narode i građane politiku koju već duže od deceniju provode Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), te je dao punu podršku predsjedniku Stranke Bakiru Izetbegoviću u pregovorima o formiranju Vijeća ministara BiH.

"Dodik od 2006. godine gotovo na dnevnoj bazi vrijeđa i omalovažava državu BiH i njene institucije, govori o BiH kao nemogućoj i neodrživoj državi, bez ustezanja govori o podjeli zemlje, brisanju granice na Drini, crta nove granice na Balkanu. Istovremeno, vrijeđa i Bošnjake, šovinistički poručuje da mu 'neće suditi muslimani', Bošnjake povratnike naziva 'okupatorima Podrinja', ezan 'arlaukanjem', nasrće na njihov identitet, negira bosanski jezik, negira genocid, pokušava mijenjati karakter rata, odlikuje ratne zločince. Od 2006. godine do danas, referendumom je u različitim prilikama prijetio skoro 50 puta", saopćili su iz SDA.

Kako se navodi u saopćenju, izazivanje krize oko uspostave vlasti i Dodikov pokušaj da se volja entiteta nametne državi u oblastima za koje je ona isključivo nadležna i time zaustavi NATO put BiH, samo su kulminacija takve politike.

"GO SDA prepoznaje da je krajnji cilj te politike i njenih mentora da kršeći i ne poštujući zakone i odluke, kao i konsenzusom svih strana ranije utvrđeno vanjsko-političko opredjeljenje zaustavi put BiH prema NATO-u i Evropskoj uniji, kao i da se u potpunosti blokiraju i obesmisle državne institucije kako bi se u potpunosti razgradila BiH", dodaje se.

Glavni odbor SDA je poručio da takva destruktivna politika predstavlja prijetnju stabilnosti i miru u BiH, ali i regiji.

"GO SDA poziva SNSD da prestane sa politikom destabilizacije države, jer to ne može donijeti nikome ništa dobro, a naročito ne srpskom narodu i entitetu RS, u čije ime se, navodno, vodi takva politika. Pozivamo SNSD da počne u cijelosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović", navodi se u saopćenju SDA.

Glavni odbor SDA smatra da je jedini i isključivi krivac za krizu oko formiranja vlasti Milorad Dodik i njegov zahtjev da se ne poštuju zakoni kojima se definira NATO put BiH.

"Podsjećamo da član 3. potpisanih Principa predviđa „unaprjeđenje odnosa sa NATO-om, u skladu sa svim relevantnim odlukama što podrazumijeva izradu planova“. SDA neće odustati od svojih principa, a to je funkcioniranje države u skladu s Ustavom i vladavinom zakona te neće dopustiti da se entitet nametne državi u nadležnostima koje su isključivo državne", navodi se.

GO SDA poziva sve relevantne sagovornike da se nastave razgovori o formiranju vlasti i postigne konsenzus koji će omogućiti slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. Napominju da, ukoliko se svi budu pridržavali potpisanog sporazuma, poštovali Ustav i zakon, vlast na svim nivoima može biti uspostavljena u kratkom roku.

GO SDA poziva HDZ BiH da prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a. Također su pozvali HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

"Glavni odbor SDA osuđuje tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je 'stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina', te da je ta paradržavna tvorevina 'putokaz za ustavna rješenja u BiH'. Ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija Bosne i Hercegovine. Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejednakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao 'nositelja europskih vrijednosti'. Nikakve 'europske vrijednosti' nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat", smatraju u SDA.

GO SDA poziva OHR, zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, zemlje članice PIC-a i sve druge relevantne faktore međunarodne zajednice da zauzmu odlučniji stav napsram destruktivnih politika koje bi BiH mogle odvesti u duboku krizu, proizvesti nestabilnost i u krajnjem ugroziti mir u BiH, ali i regiji. Napominju da izražavanje zabrinutosti i mlake reakcije samo dodatno ohrabruju predvodnike destruktivnih politika.

"S obzirom da Milorad Dodik najavljuje produbljivanje krize kroz djelovanje Narodne skupštine RS-a, očekujemo da se odlučnost na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže odmah i tako na vrijeme zaustavi dodatna destabilizacija prilika u BiH", navodi se u saopćenju SDA.

(AA)

ocijeni
(0 glasova)