Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Sarajevo Halal Fair 2019: Sarajevo će tri dana biti centar svjetske halal-industrije

, Published in BiH Featured
Sarajevo Halal Fair 2019: Sarajevo će tri dana biti centar svjetske halal-industrije Arhiva

Tokom tri dana Sarajevo Halal Faira (SHF) 2019 za učesnike i posjetitelje bit će organizovan bogat program s nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana i Tunisa.
Na SHF 2019 predstavit će se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

SHF 2019 bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra ove godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj Komori FBiH.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Ove godine će SHF 2019 započeti u srijedu navečer, 25. septembra, večerom dobrodošlice za učesnike i goste sajma. Domaćini večere dobrodošlice su Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI.

Svečana ceremonije otvaranja bit će održana prvog dana SHF 2019, a učesnicima će se obratiti Amer Bukvić, direktor BBI, Saifuddin Nasutiion Ismai, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije, Ayman Amin Sejiny, izvršni direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB), Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula (ITO), Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, a učesnicima SHF 2019 i ove godine će se videolinkom obratiti Mahathir Mohamad, premijer Malezije.

Prvog dana SHF 2019 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu "Jugoistočna Azija - halal izgledi i mogućnosti za region Jugoistočne Evrope", u okviru koje će panelisti govoriti o mogućnostima nastupa i plasmana proizvođača halal-proizvoda i pružatelja halal-usluga iz našeg regiona na najvećem svjetskom halal-tržištu.

Okrugli stol bh. i malezijskih privrednika, također, će biti održan prvog dana SHF 2019, a posebna pažnja bit će posvećena Halal Vision 2020 - viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto. Uvodno izlaganje na ovom okruglom stolu imat će Saifuddin Nasutiion Ismai, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije.

Prvog dana SHF 2019 posjetiteljima će biti predstavljena knjiga "Halal - standard po mjeri čovjeka", autora dr. Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu.

Drugog dana SHF 2019, u petak, 27. septembra, bit će održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu s islamskim principima pod nazivom "Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija".

Panel diskusija razvoj halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije okupit će bh., regionalne i poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za uspostavljanje saradnje u oblasti halal-turizma i halal-hrane, a posredstvom BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) tokom sajma bit će organizirani poslovni B2B sastanci s ciljem povezivanja bh., regionalnih i arapskih privrednika.

Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH bit će posvećen temi "Ugovor o slobdnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi".

Treći dan SHF 2019, u subotu 28. septembra2019. godine, započet će dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima.

Centralni događaj trećeg dana SHF 2019 je održavanje takmičenja u inovacijama "Transformers Roadshow" u organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB) koje je ove godine prvi put organizirano u našem regionu. Takmičare će, pored ostalih, pozdraviti Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.
Pobjednici takmičenja bit će proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta bit će nagrađeni s po 3.000 dolara i svoje projekte će moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonezijske i bosanskohercegovačke kuhinje pripremljene u skladu s halal-standardima.

Cijena ulaznica za posjetitelje je dvije KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u BiH.

Islamska zajednica je suorganizator SHF-a a Radio BIR i Preporod su medijski pokrovitelji.

 

Rate this item
(0 votes)