Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između BiH i Crne Gore

, Published in BiH

Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore potpisan je danas u Sarajevu, a potpisali su ga ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić.

Ministrica Borovac je kazala da je stavljanjem potpisa na ovaj protokol samo potvrđeno opredjeljenje Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore da istraju u saradnji na traženju nestalih osoba između dvije države, a pored toga i da iskažu veliku želju da ublaže posljedice ratnih sukoba na prostoru bivše zajedničke države.

- Istovremeno, da afirmišemo pravo porodica da znaju istinu o svojim nestalim članovima. To je veoma značajno za obje države i doprinosi stvaranju pomirenja, povjerenja i stabilosti u regionu - ocijenila je Borovac.

Napomenula je da se potpisivanjem ovog protokola zaokružuje regionala saradnja u traženju nestalih osoba, budući da je BiH protokole o ovom vidu saradnje ranije potpisala s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

Istaknula je opredjeljenje za saradnju „kako bi se što prije i na efikasniji način riješili, prije svega teži slučajevi traženja nestalih osoba iz BiH u ovim državama“.

Borovac je kazala da BiH traži na prostoru Crne Gore ukupno 29 osoba, te da je od tog broja do sada identificirano 12 osoba, a za sudbinom njih 17 se još traga.

Dodala je da Crna Gora u Bosni i Hercegovini traži 10 nestalih osoba.

- Očekujemo punu saradnju, puni doprinos na traženju preostalih osoba - navela je ministrica Borovac, dodajući da je Protokolim institucionalizirana saradnja u ovoj oblasti.

Po njenim riječima, nakon potpisivanja protokola očekuju da porodice nestalih dobiju olakšanje u traženju nestalih osoba.

- Putem ovog protokola oni će posebno biti podržani kada je u pitanju identifikacija, prenos posmrtnih ostataka, i u Crnoj Gori i u BiH biti će obezbijeđena potrebna sredstva i za identifikaciju i za prenos posmrtnih ostataka. Vjerujemo da će naše zemlje istrajati, posebno u afirmaciji tog prava porodica na saznavanje istine o nestalim osobama - kazala je Borovac.

Napomenula je da je u BiH verificirano 31.500 nestalih osoba, te da se za 7.500 još uvijek traga.

- To je veliki napredak za BiH i to pokazuje našu stalnu predanost ovome poslu, posebno Instituta za nestale osobe BiH, uz pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe - navela je Borovac.

Ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić je kazao da nakon dugo vremena „imamo jedan institucionalni okvir, zaokružen pravni pristup saradnji koja je i do sada bila dobra i dala određene rezultate“.

- Crna Gora ulaže velike napore da konačno stavi tačku na ova velika iskušenje i naslijeđe ratova iz devedesetih godina u traženju nestalih osoba, tome daje dovoljno prostora i pažnje. Potpisivanjem ovog protokola daje do znanja da nam je to visoko na agendi vladinih politika - naveo je Purišić.

Istaknuo je da ovo jeste uglavnom najvažnije humanitarno pitanje, jer će pomoći porodicama nestalih osoba da konačno saznaju istinu o njihovom nestanku i da pokušaju nakon ovoliko vremena da dođu do posmrtnih ostataka.

Pojasnio je da potpisani Protokol regulira postupanja u saradnji, razmjenu podataka, postupanje nadležnih državnih organa dvije države, obezbjeđenje određenih procedura kod identifikacije, ekshumacije žrtava, prenosa posmrtnih ostataka do porodice i njihova predaja porodici, snošenje određenih troškova u tim situacijama itd.

- Želimo da damo i kroz ovu saradnju i potpisivanjem ovog Protokola konkretni doprinos da se stavi tačka na te duboke rane i da konačno porodice dobiju satisfakciju, a mi damo doprinos izgradnji pravne i humane države i dokažemo da posvećeno radimo na demokratiji - kazao je Purišić.

Napomenuo je da Crna Gora potražuje 52 osobe u državama regiona, a u BiH potražuje 10 nestalih osoba.

- Imamo informaciju da je jedna od tih deset osoba pronađena. Ovih dana ćemo identificirati tu osobu i Protokol će nam pomoći da to uradimo na jedna način koji je dogovoren između dvije države - naveo je Purišić.

Potpisivanjem ovog protokola zaokružuje se saradnja BiH sa susjednim zemljama u traganju za nestalim osobama, s obzirom da su protokoli o ovom vidu saradnje već potpisani s Republikom Srbijom (2016.) i Republikom Hrvatskom (2018. godine). Na taj način je u pravnom i stručno-tehničkom smislu olakšan proces traženja nestalih osoba u regionu, a koji je od izuzetnog značaja za BiH gdje se i dalje traga za sudbinom više od 7.200 nestalih osoba.

Rate this item
(1 Vote)