Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

IBF - Džaferović: BiH pogodna za investiranje

, Published in BiH

BiH posjeduje izuzetne prilike za investiranje i mnoštvo nedovoljno iskorištenih resursa, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na Internacionalnom poslovnom forumu (IBF), koji je danas počeo u Sarajevu, a koji je okupio više stotina biznismena iz Evrope, Bliskog istoka, Turske, Balkana, ali i drugih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je iskazao zadovoljstvo što učestvuje u Forumu čiji je cilj usmjeravanje fokusa na privredni i investicijski potencijal Bosne i Hercegovine.

"Kao što to slogan Foruma lijepo ističe, 'Ujedinjeni smo u namjeri da različitosti pretvorimo u prilike'. Riječ je o Bosni i Hercegovini sa njenim strateškim položajem, multikulturalnom strukturom, vezama s Istokom i Zapadom, historijskim, kulturološkim, obrazovnim, industrijskim i resursnim kvalitetama i komparativnim prednostima, kao sjajnoj prilici za privrednike i investitore. Naša zemlja posjeduje sve potrebne pretpostavke da bude ključna tačka i svojevrstni centar za razvoj regionalne saradnje", rekao je Džaferović u obraćanju.

Dodao je kako kada analiziramo ekonomske parametre u BiH, vidimo da su oni iz godine u godinu u značajnom porastu.

"Značajno raste broj zaposlenih, BDP također raste, imamo značajan porast izvoza, a ostvaren je i veći nivo stranih investicija. Naša radna snaga je stručna i kvalificirana, potpuno konkurentna na evropskom tržištu rada. Posjedujemo dugu industrijsku tradiciju i tradiciju u poslovanju na međunarodnom tržištu, poput onih na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi i Aziji. Nalazimo se u blizini tržišta Evropske unije i imamo potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s Republikom Turskom, zemljama EFTA-e i EU, što kompanijama iz BiH otvara tržište od 600 miliona stanovnika", istakao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, BiH ima nisku stopu poreza na dobit, niže operativne troškove i cijene električne energije.

"BiH ima jednu od najstabilnijih valuta i najnižu stopu inflacije u regiji. Zakonski okviri su uredno regulirani i povoljni za strane investitore koji uživaju jednak status s domaćim investitorima", naglasio je član Predsjedništva BiH.

Podsjetio je na izvještaje Vijeća stranih investitora koji pokazuju da je 84 posto članova ispunilo i prebacilo poslovna očekivanja tokom posljednje tri godine, dok 70 posto njih planira reinvestirati u BiH. U istom izvještaju se navodi da su elementi koji zadržavaju strane investitore u BiH prvenstveno kvalificirani i konkurentni ljudski resursi, blizina EU, nizak porez na dobit i PDV i dobri servisi za podršku biznisu.

"U ime državnih vlasti Bosne i Hercegovine mogu da kažem da smo čvrsto posvećeni jačanju političke stabilnosti i unapređenju poslovnog ambijenta kroz ekonomske procese, kako bismo omogućili što veći broj razvojnih investicija", rekao je Džaferović.

Smatra da BiH posjeduje izuzetne prilike za investiranje i mnoštvo nedovoljno iskorištenih resursa.

"Trenutno je iskorištena trećina energetskih potencijala, a ogroman prostor za investicije se nalazi u eksploataciji ruda i minerala, ali i turizmu, koji je jedan od najvažnijih potencijala ove lijepe zemlje. Važno je spomenuti da broj turista raste konstantno već godinama. Otvorene su mogućnosti za eko, banjski i turizam treće dobi. Izvještaj Svjetske banke kaže da je Bosna i Hercegovina po hidropotencijalu prva u regiji, a sedma u Evropi. Pored velikog šumskog bogatstva i mogućnosti prerade drveta i proizvodnje biomase, imamo i velike površine neobrađenog, ali plodnog i nezagađenog zemljišta, koje uz povoljne klimatske uslove Bosne i Hercegovine čine idealnu kombinaciju za organsku i konvencionalnu proizvodnju hrane, poljoprivredu i stočarstvo", kazao je Džaferović u obraćanju prisutnima na IBF-u.

Uz sve to, mišljenja je, Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u halal industriji i turizmu, pogotovo uz ambiciju Sarajeva da postane regionalni centar halal industrije, koja je globalno u velikom zamahu.

"Slijedeća važna prilika je metaloprerada u kojoj posjedujemo dugu tradiciju i znanje. Ovaj sektor pruža posebne mogućnosti u proizvodnji autodijelova, što su naše kompanije dokazale uspješnom saradnjom s vodećim svjetskim brendovima. Otvorene su mogućnosti saradnje u namjenskoj industriji, koja je tokom proteklih pet godina preporođena, a prihodi udvostručeni. IT industrija u BiH okuplja talentirane stručnjake sposobne da dogovore poslove s svjetskim kompanijama najvišeg nivoa", istakao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, u periodu koji je pred nama, Bosna i Hercegovina će započeti velike projekte u infrastrukturi, koji će dati ozbiljan dodatni zamah ekonomiji.

"Pored projekata izgradnje koridora 5c i bloka 7 TE 'Tuzla', posebno nas raduje izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd u saradnji sa Srbijom - projekat koji pomaže Republika Turska. Autoput između Sarajeva i Beograda, osim ekonomskih benefita, doprinijeće i stabilnosti i boljim odnosima cijeloj regiji, što je, opet, preduslov za dodatni razvoj. Republika Turska, također značajno pomaže razvoj stočarstva u BiH, putem kvota odobrenih za izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH. Ovaj projekat je ujedno podrška našim povratnicima. Saradnja s Turskom je snažna u svim segmentima društveno-političkog života. Turska svakodnevno dokazuje da je veliki prijatelj Bosni i Hercegovini, ali i svim državama u cijelom regionu. Njena uloga na Balkanu je stabilizirajuća, a ekonomsko čudo koje se desilo u Turskoj primjer koji svima nama može biti putokaz kako da i sami napredujemo", poručio je Džaferović.

Pozvao je prisutne privrednike da investiraju u BiH i oni koji to na vrijeme učine će profitirati i ostvariti prednost nad drugima.

"Stoga, gradimo zajedno i ustrajmo na rješenjima koja gledaju ka budućnosti. Uvjeren sm da smo u stanju zajedno prevazići sve izazove i eventualne prepreke koje se pojave na ovom putu", dodao je Džaferović. 

Rate this item
(0 votes)