Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Bukvarević: Negiranje sudskih presuda i podrška zločincima je izrugivanje žrtava

, Published in BiH Featured

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević oštro je osudio promociju knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, autora Ilije Brankovića u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije.

- Nakon što je u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije sinoć u Domu Vojske Srbije promovirana knjiga „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, autora Ilije Brankovića, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu sa resornim ministrom oštro osuđuje ovaj čin pokušaja iskrivljavanja istine i sudski dokazanih činjenica o zločinu-masakru na Tuzlanskoj kapiji koji je dokazan pred Sudom Bosne i Hercegovine i za što je drugostepenom presudom ovog Suda izrečena kazna za Novaka Đukića u trajanju od 20 godina - saopšteno je iz Bukvarevićevog kabineta.

U saopćenju se navodi kako autor Branković knjigom “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” pokušava osporiti drugostepenu presudu Suda BiH, kojom je odbjegli zločinac Novak Đukić pravosnažno osuđen za ovaj zločin na način “da se djelo za koje je optuženi Novak Đukić oglašen krivim pravno kvalifikuje kao krivično djelo- ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ, tako da je optuženi, na osnovu navedenog zakonskog propisa, te članova 38. i 41. KZ SFRJ, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.”

- Promocijom navedene knjige država Srbija direktno štiti ratnog zločinca koji je prema dvijema presudama Državnog suda proglašen krivim “jer je naredio gađanje iz topa kalibra 130 milimetara sa planine Ozren i tako jednom granatom 25. maja 1995. godine posijao smrt na tuzlanskom trgu”, ubivši 71 osobu. Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine, a najmlađa žrtva imala je tri godine - ističe se u saopštenju.

Ministar Bukvarević je ovim povodom, uz oštre reakcije na sramotno ponašanje državnog vrha Srbije, pozvao institucije Srbije da “prestanu sa finansiranjem, promovisanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca i opredijele se za politiku koja prihvata sudski utvrđene činjenice i uvažava patnje žrtava i članova njihovih porodica”.

- Promocijom, kao i finansiranjem knjiga i javnim tribinama na kojima govore osuđeni za najteže zločine, ratne zločine, država Srbija i svi prisutni se otvoreno rugaju žrtvama zločina, istovremeno demonstrirajući jasnu privrženost politici koja je dovela do brojnih zločina na ovom prostoru. Ovakvo ponašanje i vrijeđanje žrtava je nedopustivo i mora biti sankcionirano - zaključuje Bukvarević.

Kako se nadalje navodi, revidiranje i negiranje ratnih zločina, analize koje iskrivljuju sliku nisu rijetkost u poratnoj Bosni i Hercegovini i njenom susjedstvu. "No, zabrinjava činjenica da se sve to događa, nakon što sudovi donesu presude, te da je cilj ovakvih analiza koje odabrani mediji i prenesu, negiranje zločina i širenje govora mržnje".

Istovremeno, potcrtava se kako je Presuda za zločin na Tuzlanskoj kapiji u kojem je ubijena 71 osoba, prosječne dobi 23 godine, historijski važna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i cijeli demokratski svijet, "ali je očito da država Srbija ne želi pomirenje i suživot, te prihvatanje istine i činjenica koje su sudskim putem dokazane. Na ovaj način po ko zna koji put ubijaju nas, sada već drugim metodama jer onima kojima su 1992.-1995. godine pokušali nisu uspjeli".

- Bosna i Hercegovina i njeni narodi su se časno odbranili kada je bio najteže, tako ćemo se i danas odbraniti i oduprijeti svim nasrtajima, jer je na sceni gnusni pokušaj iskrivljenja činjenica i sudski dokazanih zločina. Naša pravna borba neće prestati dok god postoji ijedan neosuđeni ratni zločin i zločinac i nadjačat će sve koji žele zlo narodima BiH i našoj jedinoj domovini - navodi se u saopštenju.

Rate this item
(0 votes)