Muhamed Jusić: Izjave francuskog predsjednika su skandalozne Istaknuto

07 Nov 2019

Muhamed Jusić, savjetnik za medije reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BIH, izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BIH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i da se naša zemlja "suočava s problemom džihadista povratnika" ocijenio je skandaloznim.

Macron je u velikom intervjuu za The Economist kazao da je uvjeren da procedure za članstvo u Evropskoj uniji (EU) trebaju biti promijenjene, jer one više ne služe svrsi i nisu strateške.

"Drugo, ako ste zabrinuti za ovu regiju [zapadni Balkan], glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija nego Bosna i Hercegovina. Ona je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista", rekao je Macron.

U odgovoru na ove tvrdnje Jusić podsjeća da je iz BiH na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana, od kojih su većinu činile žene i djeca, dok je iz Francuske otišlo više od 1.900, duplo više nego iz ijedne druge zapadnoevropske države.

"Samo ovih dana se očekuje povratak preko 450 njih u Francusku. Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta ozbiljan izazov za većinu evropskih država i ne znam zašto bi to samo za Bosnu trebao biti problem. Pravdati svoju odluku da se zaustavi evropski put zemalja sa muslimanskom većinom na Balkanu, ali i zaustavljanem ukupnog proširenja EU ovako iskonstruisanim tvrdnjama je više nego skandalozno...", ocijenio je Jusić.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo