Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

, Published in Dijaspora Featured

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike od 24. do 25. novembra 2017. godine u Phoenix, AZ su održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova tradicionalna manifestacija je i ovaj put ostavila pozitivan utisak na sve goste, kako posjetioce iz raznih krajeva Sjeverne Amerike, tako i na goste predavače koji su pristigli iz Amerike, Kanade, Bosne i Hercegovine.

Budući da je termin održavanja bio na Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, sama tematika i izbor gostiju je imao cilj da sva predavanja vode u tom smjeru. Od gostiju su bili prisutni:

    dr Haris Silajdžić -  bivši član predsjedništva Bosne i Hercegovine
    Nj.E. Ambasador Bosne i Hercegovine u Americi Haris Hrle
    Muhamed Šaćirbay – bivši ambassador i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
    Razim ef Čolić – Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu
    Hafiz Mensur ef Malkić – Direktor Gazi Husrevbegove medrese i glavni imam Begove džamije
    dr Edin Ramić – Federalni ministar za raseljena lica i Izbjeglice
    Akademik dr. Emir Ramić – Direktor Instituta za istaraživanje genocida Kanada
    dr. Safija Malkić – stručna saradnica u Odjelu za brak i porodicu, Uprave za vjerske poslove Rijaseta
    mr. Amina Redžić – mualima, pedagog i rukovodilac programa u osnovnim i srednjim školama
    dr. Esad Boškailo – psihijatar, autor, professor i aktivista

U petak su održana prva predavanja koja su dala kvalitetne smjernice koje će omogućiti Bošnjacima budući rad u privatnom životu, džematima i svojim lokalnim zajednicama. Potrebno je izdvojiti panel diskusije u čijem je radu učestvovalo nekoliko bošnjačkih i pro-bosanskih organizacija iz Sjeverne Amerike. Na ovim diskusijama je između ostalog diskutovano o zajedničkoj saradnji i mogućnosti stvaranja koordinacionog tijela od kojeg će zainteresovane organizacije sa područja Sjeverne Amerike dobijati prioritete na kojima treba raditi. Pored toga, kroz ove diskusije se došlo do nekoliko važnih zaključaka na kojima trebamo da radimo mi u Sjevernoj Americi, ali i odgovarajuće strukture u Bosni i Hercegovini:

        Sistematski i strateški iskorak ka budućnosti Bošnjaka Sjeverne Amerike.
        Više razumjenvanja dijaspore u matici
        Riješiti nerazumijevanja u smjeru djelovanja
        Aktivnije učešće dijaspore
        Institucionalna riješenja dijaspore

Za mevludski program su bili zaduženi gosti koji su kroz grupu “Ašik” premijerno predstavili mevludski program na kojem rade već duže vrijeme. Članovi ove grupe su: Tarik ef Omerhodžić, Šerif ef Delić, Mustafa ef Isaković i Hikmet ef Hadžiabdić. Hafiz Mensur ef Malkić je prigodnim vazom obradovao sve prisutne. Nakon mevluda, pristigla omladina je se do kasno u noć družila i zabavljala uz program i prezentacije.

U subotnjem programu su pored predavanja bili uvršteni i nastupi folklornih grupa, kao i horova ilahija i kasida. U trosatnom programu, svi prisutni su uživali u ljepotama naših tradicionalnih kola kao i u predivnim izvedbama ilahija i kasida. Tokom pauza između nastupa mladima su se obratili dr. Muhamed Šacirbey i dr. Esad Boškailo koji su svojim savjetima pokušali da motivišu mlade za uspjeh i za rad u zajednici.

Kao i prethodnih godina, u program Susreta je uvršteno mektebsko takmičenje pobjednika sa takmičenja u sva četiri medžlisa. Ovo takmičenje svake godine postaje sve kvalitentnije i za nadati se da će kvalitet biti sve bolji i bolji u narednim godinama.

Program je svečano završen sa gala večerom na kojoj je prisustvovalo preko 400 gostiju. U sklopu večere su se još jednom obratili neki od prisutnih gostiju predavača, a za zabavni dio programa su se pobrinuli Latif Moćević i grupa “Ašik” koji su prije svega sve prisutne obradovali sa svojom izvedbom “Jedna si, jedina” prve himne republike Bosne i Hercegovine, što je prisutne ponukalo da ustanu i sa suzama u očima odaju poštovanje domovini, ali i onima koji su preselili na bolji svijet braneći je tokom aagresije.


Tokom programa je uručena nagrada “Ćazim ef. Avdić” koja će se svake godine dodjeljivati zaslužnim pojedincima koji svojim radom pokazuju požrtvovanje za Islamsku zajednicu i Bošnjake Sjeverne Amerike. Prvi dobitnik ove nagrade je Tajib ef. Pašanbegović koji je preko 30 godina radio kao imam u Bosnian Islamic Center “Gazi Husrev-beg” u Torontu, Kanada, koji je i bio domaćin prva četiri Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike.  

Na kraju svečane večere je najavljeno da će naredni, 23. Susreti biti održani u St. Louisu od 31. avgusta do 2. septembra. Više informacija o ovim susretima će biti objavljeno u narednom periodu.

BIR/ICNAB

Rate this item
(1 Vote)