Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Prva analiza mektebske nastave u Sjevernoj Americi

, Published in Dijaspora

Povodom početka nove mektebske 2019/20. godine, Ured za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) proveo je istraživanje u među svojim džematima na teritoriji Sjeverne Amerike, s ciljem da se napravi osnovni uvid u stvarno stanje i ambijent u kojem djeluju i rade naši mektebi.

Kako navodi rukovodilac Ureda za vjerske poslove IZBSA hafiz mr. Muriz ef. Mešić, u prvoj analizi mektebske nastave ovakve vrste na područja Sjeverne Amerike učestvovalo je 35 džemata, iz sva četiri medžlisa (Northeast, South, Midwest i West), od Hartforda na istoku do San Josea na zapadu, od Toronta na sjeveru do Tampa Ba na jugu, odnosno u džematima kako iz SAD-a tako i iz Kanade.

Analiza je uključila, između ostalog, informacije o tehničkim uslovima u kojima se odvija mektebska nastava,a li i neke dodatne aktivnosti u džematima koje se mogu pozitivno ili negativno odražavati na nastavni proces i gdje Islamska zajednica može eventualno pomoći u obezbjeđivanju kvalitetnijih uslova ili organizovanju edukativnih programa u cilju poboljšanja istih.

Cilj ovog istraživanja bio je da odgovori na neka vrlo značajna pitanja poput koliko je učenika u mektebima na teritoriji Sjeverne Amerike, koliko vjeroučitelja je angažovano u nastavnom procesu, koji udžbenici se koriste u nastavi, na kojem jeziku se nastava odvija, koliko su ostale aktivnosti procentualno zastupljene u džematima u odnosu na mektebsku pouku, te kakve uslove obezbjeđuju džemati svojim polaznicima mekteba.

U analazi mektebske nastave na teritoriji IZBSA učestvovala su 35 džemata od ukupno 60 džemata članova IZBSA, dakle, istraživanje je uključilo skoro 60 posto džemata IZBSA, što ga statistički gledano čini relevantnim.

Broj porodica koje su formalno članovi IZBSA kroz članstvo putem navedenih 35 džemata broji 10,094 porodica. Procentualno, Bošnjaci su velika većina u ovim džematima, u 25 džemata 100 posto članova su Bošnjaci, dok se članstvo Bošnjaka u ostalih 10 džemata džemata kreće iznad 80 posto.  

Većina džemata nastavu obavlja oba dana vikenda, drugi dio njih nastavu obavlja tokom jednog dana vikenda, dok manji broj džemata nastavu održava tri i više dana u sedmici. U većem broju džemata džemata, nastava se odvija na oba jezika, na bosanskom i na engleskom (75 posto džemata), u 15 posto džemata nastava se odvija isključivo na bosanskom jeziku, dok svega 10 posto džemata insistira na realizaciji nastavnog gradiva isključivo na engleskom jeziku.

Istraživanje je donijelo i još jedan vrlo zanimljiv podatak, a to je da je 45 posto imama starosti od 30 do 40 godina, te da je 40 posto imama je starosti od 40 do 50 godina, dok je mlađih od 30 i starijih od 50 godina svega 15 posto. Dakle, riječ o relativno mladoj generaciji obrazovanih imama.

Između ostalog, analiza je pokazala da nastavu u mektebskoj 2019/20.godini u spomenutih 35 džemata pohađa 3150 učenika što je 90 učenika po džematu.  

U samo četiri džemata ima upisanih više od 200 učenika, što čini 11,43 posto od ukupnog broja džemata, dok trinaest džemata (37,14 posto) imaju između 50 i 100 učenika. Također, u sedam džemata ima upisanih između 100 do 200 učenika (što čini 20 posto), dok u deset džemata upisano je ispod 50 polaznika mektebske nastave, što je 28,57 posto od ukupnog broja džemata.

Analiza je pokazala i da u navedenih 35 džemata mektebsku nastavu izvršava i vodi 105 vjeroučitelja, uključujući imame, dok su oko 70 posto njih volonteri, aktivisti iz džemata, koji pomažu u realizaciji mektebske nastave.

Veliki broj volontera nema završeno islamsko obrazovanje (medresa, islamski fakultet) ali pomažu u mektebskom radu i svojim volontiranjem doprinosi poboljšanju mektebkih sadržaja.

"I u tom pogledu Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike bi mogla da ponudi određene programe i treninge koji bi pomogli ovim volonterima vjeroučiteljima da usavrše svoje odgojno-obrazovne vještine i na taj način pomognu svojim džematima u obrazovanju polaznika mekteba. Naravno, ovo je priliku i da pozovemo džemate da aktivnije ulažu u razvoj svojih mekteba i drugih edukativnih sadržaja jer je to elementarna stvar na kojima se zasniva rad svih neprofitnih vjerko-edukativnih organizacija", navodi se u saopćenju IZBSA.

Rate this item
(0 votes)