Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Musalla nas vraća duhovnim vrijednostima

, Published in Društvo Featured

Klanjanje džuma namaza na Musalli Sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, bio je centralni događaj ovogodišnje vjersko kulturne manifestacije “Musala 2015” koja je trajala u proteklih sedam dana.

Ovome činu prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika te visoke zvanice iz društveno političkog i vjerskog života naše zemlje.

Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika i defileom kroz uži centar Sanskog Mosta.

Povorku učesnika manifestacije pratio je i pozdravio veliki broj građana, a potom su se dešavanja preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji.

Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a svečani bajrak Sultana Mehmeda Fatiha ove godine na čuvanje dodijeljen je penzionisanom generalu Armije RBiH, Selmi Cikotiću.

Najljepši bajrak ove godine na manifestaciji „Musala“ bio je, po ocjeni komisije bajrak džemata Fajtovci. Najopremljeniji bajraktari su Fehim Kugić i Suad Malešević. Priznanja nagrađenima dodijelio je direktor manifestacije “Musalla 2015”, Mirsad ef Spahić.

Poslije ovog dijela programa, upriličeno je obraćanje prisutnim vjernicima, a tradicionalno, pročitan je i tekst Ahdname koju je Sultan Mehmed Fatih uručio bosanskim franjevcima garantujući im slobodu vjeroispovjesti. Ovaj dokment, istaknuto je i ovoga puta, jeste prvi dokument o ljudskim pravima pisan na tlu Evrope u 15. vijeku.

Na početku zvaničnog dijela programa prisutne je pozdravio načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakavši da je ova manifestacija vremenom postal prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta.

Glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević je govoreći o istorijskom i civilizacijskom značaju Musalle, istakao kako ona označava prvi susret Bošnjaka sa islamom, vjerom koja je odredila njihov nacionalni i kulturni identitet.

„Ove godine organizovali smo niz sadržaja, među njima i naučni skup o Ahdnami koju je Sultan Mehmed Fatih izdao bosanskim franjevcima, čime im je garantovao slobodu djelovanja i vjeroispovjesti. Prije više od šest stotina godina, ovaj dokument je bio preteča savremenih povelja o ljudskim pravima.“, rekao je efendija Kovačević. On je dodao kako je sem pomenutog naučnog skupa organizovano i nekoliko promocija knjiga, kao i veliki koncert islamske duhovne muzike te nezaboravna noć Kur ana.

Bihaćki muftija, Hasan efendija Makić je također govorio o važnosti ove i drugih manifestacije koje profiliraju duhovni i kulturni identitet Bošnjaka Muslimana. Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je redanje u safove, a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha.

Za svakog Muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina,a stekao se utisak kako je ove godine ovom svečanom činu prisustvovao najveći broj vjernika.

Klanjanje džuma namaza predvodio je reisul ulema Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović, te je održao hutbu u kojoj je podsjetio na potrebu povratka vjeri i moralnim načelima koji su njen sastavni dio.

„Bez vjere i dobročinstva nema pravog puta, nema ponosa, nema poštovanja, a ne dobija se ni poštovanje od drugih ljudi. Naša zajednica u Bosni i Hercegovini jedna je zajednica, a naš bosanski džemat jedan je džemat. Stoljećima smo čuvali to zajedništvo i slijedili riječi Uzvišenog, riječ dobra i činjenje dobra uvijek su kod nas bili na najvišem stepenu etičnosti. Dobru se moramo okrenuti danas i u njemu se natjecati.“, poručio je reis Kavazović.

On je istakao kako Musalla u Donjem Kamengradu simoblizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka.

„Svi dobri ljudi su naši prijatelji, uvijek ćemo ih dočekivati raširenih ruku. Prema onim sa nečasnim namjerama uvijek ćemo biti oprezni i obazrivi, greške iz prošlosti više nećemo ponavljati.“, rekao je u svojoj hutbi reis Kavazović.

Manifestacija “Musalla” njeguje naš prvi susret s Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak Islama.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka.

Rate this item
(0 votes)