Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Bitno je biti Bošnjak i bitno je govoriti bosanski

, Published in Društvo Featured

U okviru 11. manifestacije MIZ Sarajevo Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” u srijedu je upriličena tribina pod nazivom “Bitno je biti Bošnjak i bitno je govoriti bosanski” u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Moderator tribine Muhamed ef. Velić je naglasio da je „Selam, ya Resulallah“ manifestacija koja je prvenstveno vjersko – kulturnog karaktera, ali da  ova tribina tretira nacionalno pitanje, što govori da je manifestacija i veoma široka, otvorena i inkluzivna za sva bitna pitanja koja se tiču našeg naroda.

Gosti tribine su bili akademik prof.dr. Dževad Jahić i mr. Sejfudin Tokić.

Akademik Dževad Jahić je poručio kako je pitanje jezika jednog naroda vrlo važno, a nekada i presudno iz razloga što je sva filološka nauka usmjerena na jedno od glavnih svojih saznanja, a to je saznanje da zaista od svega onoga što jedan narod pamti kroz svoju prošlost i što donosi u savremeno doba iz svoje prošlosti, jeste nepogrešivo i precizno jedino sačuvano u njegovome vlastitom jeziku. To su prema dr. Jahiću, „…naučne istine, bezbroj puta potvrđene i na različite načine utvrđivane, što nas u Bosni i Hercegovini, a prije svega pripadnike bošnjačkog naroda upozorava, ko zna po koji put, da napokon shvatimo da bez jezičkog identiteta ne može ni na koji način biti nikakvoga nacionalnog identiteta, a bošnjački narod bez nacionalnog identiteta, to znači da država Bosna i Hercegovina ostaje bez svoga državnoga identiteta!“

U tom smislu, dr. Jahić je poručio da je "bosanski jezik ono što nas određuje, što svjedoči o nama, što govori o našem historijskom kontinuitetu na ovim prostorima i što govori o tome da smo mi vezani za ovaj prostor i da mimo ovoga prostora, bez obzira na sve nevolje koje su nas raspršile po svijetu, nemamo šta tražiti u savremenom svijetu bez svoje bosansko-hercegovačke matice, što potvrđuje svaka iole ozbiljnija nauka, ne samo filologija nego i svaka druga to zna i tvrdi, ali je problem u tome što naše glave najbolje ne shvataju tu toliko puta provjerenu lekciju!“

Akademik Jahić je pozvao da se kao narod vratimo našim kulturno historijskim vrijednostima, kojima je bosanski jezik na prvom mjestu, a na drugom mjestu je bošnjačka književnost, gdje buduću novu bošnjačku politiku očekuju krupni zadaci, da napokon ono što jeste naš identitet i naše svjedočenje o našem postojanju, treba na pravi način vratiti u škole i da nove generacije učimo na zdravim temeljima, bez kompleksa i bez negiranja onoga čemu nas naša bogata i vrlo slojevita bosanska prošlost uči.

Dr. Jahić se dotakao i postojanja velikog broja jezika u svijetu što dovodi do međusobnog nerazumijevanja zbog iskazivanja različitih jezičkih formi, pa je fenomen postojanja jezika i fenomen raznovrsnosti kultura. Pitanje je ima li više kultura ili više jezika? Jezička usitnjavanja kazuju nam da ima više jezika nego kultura, tako da je jezik jedan fenomen o kojem treba posebno govoriti, a jezičke razlike koje u svijetu postoje, savremeni svijet će podržavati i garantirati svakome od nas, ono što je osnovna zakonomjernost jezika kao fenomena, a to je princip jezičkih sloboda. Ovo pitanje posebno dolazi do izražaja zato što kod nas postoje politički ekstremi koji ne dozvoljavaju djeci da se vaspitavaju na vlastitome jeziku, što je poseban zadatak za našu bošnjačku političku elitu.

Svoje izlaganje o bosanskom jeziku dr. Jahić je završio porukom kako bosanski jezik, nije mali jezik, nego da po broju govornika spada u srednje jezike. Ima puno manjih jezika od bosanskoga jezika kojeg prema dr. Jahiću govori oko šest miliona govornika i kako ne smijemo nasijedati na optužbe onih koji omalovažavaju i negiraju naš jezik, da je to posljedica  njihovog neznanja i nedobronamjernosti, ali i našeg omalovažavanja i nepostojanja  istinskog naučnog istraživanja o bosanskom jeziku.

Mr. Tokić se zahvalio MIZ Sarajevo na organizaciji ove tribine u vremenu punom iskušenja za bošnjački narod i državu BiH, jer se svakodnevno  susrećemo sa negiranjem našeg identiteta. Tokić je podsjetio na teška vremena iz prošlosti, kada su se Bošnjaci morali izjašnjavati kao srbi ili hrvati, ali i da ti ataci na naš identitet i našu državu ni danas nisu prestali.

Negiranje države BiH i identiteta Bošnjaka, prema Tokiću, kao matičnog naroda naše države, ima za krajnji cilj podjelu države BiH na hrvatski i srpski dio, i zato je bitno biti Bošnjak da bi sačuvali državu BiH.

„Narod koji nema državu, nema nikakvu perspektivu, a državu BiH su sačuvali i moraju je očuvati Bošnjaci, koji u svakom trenutku i na svakom mjestu na zemaljskoj kugli trebaju biti svjesni svoga identiteta!“ – poruka je mr. Sejfudina Tokića.

Mr. Tokić je govorio i o posljednjem popisu u BiH, poručivši kako su mnogi pokušali zbuniti bošnjački narod, kojeg je prema tom popisu preko 53 %, te da još nemamo zvanične rezultate jer ti isti žele da nas ima manje, pogotovo u manjem bh. entitetu nastalom na genocidu, poručivši kako je to nastavak genocidnih namjera iste te politike.  

(medzlis-sa.ba)

Rate this item
(0 votes)