Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Tribina: 9. januar sinonim za stradanja i genocid nad Bošnjacima

, Published in Društvo

Tribina „9.januar 1992. Dan početka genocida nad Bošnjacima“, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, održana je u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra.

Učesnici na tribini bili su Hatidža Mehmedović – predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ i Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS.

Žrtve se moraju braniti

Hatidža Mehmedović u genocidu je izgubila dva sina i muža, prije četrnaest godina vratila se u svoju Srebrenicu. Na tribini je naglasila da je o Srebrenici i genocidu uvijek teško govoriti, i da se nada da je ovo posljedni genocid koji se dogodio nad Bošnjacima.

- Kada je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom nisam znala da smo već tada bili u čekaonici za ubijanje. Sramota je međunarodne zajednice što se dogodio genocid u Srebrenici. Danas se u BIH nastoji žrtve genocida pretvoriti u zvijeri. Mi se kao žrtve sada moramo braniti. Krivi smo što smo preživjeli genocid. Genocid nad Bošnjacima godinama se pripremao, to je bio strateški plan – emotivno je kazala Mehmedović.

Zaborav je neprijatelj

Mehmedović dodaje da nije lako živjeti u Podrinju nakon genocida obzirom da je trnovit i težak put za život.

- Mi nikada nismo gledali na osvetu. Borili smo se za pravdu. Zamislite kako je kada se jedna majka mora pitati šta je gore za nju. Ne pronaći svoje dijete koje je ubijeno, ili ga pronaći u dijelovima. Zato danas sva djeca moraju da znaju istinu o genocidu. Ali da ne mrze. Zaborav je naš najveći neprijatelj. U Srebrenici kada živiš uvijek si pod strahom. Nikada ne znaš šta nosi sutra – mišljenja je Mehmedović.

Ona zaključuje da su oni koji su ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima branici BIH.

Neprihvatljiv datum

Emir ef. Šečić, moderator tribine i imam Vikaljske džamije kazao je da najbolje o genocidu mogu govoriti oni koji su preživjeli genocid, a prije svega genocid u Podrinju. Koji je simbol genocida u BIH.

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, na tribini je naglasio da je na prostoru današnjeg manjeg bosanskohercegovačkog entiteta do rata živjelo 450.000 Bošnjaka. Dok danas na ovom području živi oko 196.000 Bošnjaka.

- Deveti januar nikada za Bošnjake neće biti prihvatljiv kao Dan entiteta RS. Ustavni sud BIH ispravno je postupi kada je zaključio da ovaj datum krši ljudska prava. Deveti januar direktno je vezan za progone, etničko čišćenje i genocid u Srebrenici. Ako se iduće godine bude obilježavao ovaj dan bit će to kršenje odluke Ustavnog suda. Zato se nadam da je ovo zadnje obilježavanje 9.januara kao dana entiteta RS – ističe Salkić.

Budućnost u ekonomiji

Salkić dodaje da je danas ekonomija jedini razvojni faktor u BIH, i da je budućnost u ekonomiji, zapošljavanju i suživotu. Ali da se ne smije zaboraviti ono što je bilo.

- Potrebno je da se Bošnjaci i Srbi zapošljavaju. Jake kompanije iz FBIH moraju otvarati svoje firme u RS. Nakon genocida Bošnjacima se desio bolan proces povratka praćen ekonomskom izolacijom. Povratnici se nisu mogli zaposliti u RS. Zato moramo shvatiti važnost ekonomije za našu budućnost – zaključio je Salkić.

Govoriti istinu

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović kazao je da naše komšije deveti januar obilježavaju kao dan svoga ponosa i osnivanje onoga što će se kasnije nazvati RS.

- Istina je ono što treba govoriti. Neka se oni koji slave deveti januar prisjete kako bi se oni osjećali da Hrvatska slavi genocid u Jasenovcu. Kako bi se Hrvati osjećali da Srbi obilježavaju progon u Vukovaru, i kako bismo se svi mi osjećali da Njemačka obilježava Drugi svjetski rat kao svoj uspjeh – napominje hafiz Huskanović.

Hafiz Huskanović ističe da su se Bošnjaci prije nekoliko dana prisjetili tuzlanskog muftije Kurta, koji je naš ponos i dika.

- Muftija Kurt spasio je živote mnogih Srba i pravoslavni hram u Tuzli. Kada je umro na njegovoj dženazi bilo je 10.000 ljudi. Od toga veliki broj Srba. Mi svi trebamo biti kao muftija Kurt i Srđan Aleksić iz Trebinja – zaključio je hafiz Huskanović.

Svijest o teritoriji

Svim prisutnima na tribini obratio se i dr. Amir Karić, nekadašnji dugogodišnji glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, koji je rekao da Bošnjaci trebaju imati svijest o teritoriji.

- Budemo li sebe reducirali na kantone i FBIH nestat će nas. Mi i danas iz Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umjetnosti čekamo da izjave da Srbija nema pretenzija na teritorijalni integritet BIH. Obzirom da politiku Srbije definišu ove dvije institucije – zaključio je Karić.

Piše: Džanan Ribić

 

 

 

Rate this item
(1 Vote)